Zijn A-merken nou wel of niet gezonder dan B-merken?
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zijn A-merken nou wel of niet gezonder dan B-merken?
De logo’s zijn opvallender, je ziet er meer reclames van en ze liggen altijd op een prominente plek in de schappen van de supermarkt. Niet gek dus dat je automatisch denkt dat A-merken daarom beter en gezonder zijn dan B-merken. Maar is dat ook wel echt zo?
Valt het je ook op dat je op tv eigenlijk nooit reclame voor huismerken ziet? En dat terwijl je wordt doodgegooid met reclames van A-merken. Coca Cola, Knorr, Robijn, Campina, Lays, Unox… Van alle grote merken zie je promotiefilmpjes voorbijkomen. Hoewel je misschien hardop roept dat het niet zo is, word je er waarschijnlijk toch wel een beetje door beïnvloed. Kijk tijdens een random boodschappenrondje maar eens hoeveel A-merken je onbewust in je mandje hebt gegooid.
Reclame A-merken
Die reclames zijn precies de reden waarom A-merken eigenlijk altijd duurder zijn dan B-merken. Een reclamestrategie kost geld en dat moet worden terugverdiend. Reclame maken kan lonen, omdat het klanten triggert om voor jouw product te gaan. Maar daar betaal je als klant dus indirect wel meteen voor. B-merken maken geen reclame en houden hun verpakkingen vaak sober. Daardoor besparen ze, en dat maakt dat ze hun producten goedkoper kunnen aanbieden dan A-merken.
The winner takes it all
Maar goed, zegt dat nu iets over de gezondheid van een product? Metrosprak met voedingsdeskundige Camella Bot, die een helder antwoord geeft: nee, A-merken zijn niet per se gezonder dan B-merken en andersom ook niet. Het verschilt per product. Soms is het A-merk de winnaar, soms het B-merk. Het is zelfs goed mogelijk dat de A- en B-merken uit dezelfde fabriek komen. Dat wil nog niet zeggen dat de ingrediënten en recepturen van de producten precies hetzelfde zijn, maar ze liggen vaak wel erg dicht bij elkaar.
Check de verpakking
Wil je zeker weten dat je de gezondste optie pakt, dan raadt Camella aan om goed de ingrediëntenlijst op de verpakking te checken. Alleen dat geeft je meer zekerheid over wat voor product je in handen hebt. Geen gelikte reclame of glimmende, kleurige verpakking dus.
Lekker
Is een A-merk dan wel altijd lekkerder dan een B-merk? Ook dat is zeker niet het geval. Dat hebben we op de redactie al vaak genoeg aan den lijve ondervonden. Zo bleek goedkope Zero-cola net zo lekker te zijn als het dure A-merk. En ook uit smaaktesten – van paprikachips tot pindakaas – halen we regelmatig echte huismerktoppers.
Laat je dus niet meer verleiden door reclames met zingende celebrities die zeggen dat je ‘echt deze 100% natuurlijke, aromatische, ambachtelijke, energetische, schimmelloze, plant-, dier- en watervrije probiotische yoghurt voor extreem gezonde darmen voor slechts €25 per pakje’ moet kopen. Jij weet wel beter.