Zet dit met kerst op tafel en je maakt er gegarandeerd de blits mee

 

Zoals je weet ben ik een grote lekkerbek en kijk ik nu al uit naar het klapstuk van mijn kersdiner, want met deze grote truc heb ik altijd succes.

 

 

 

Heb je ook zo’n trek in je kerstdiner maar zoek je nog inspiratie voor de grande finale? Er is een ding waar ik altijd de blits mee maak en dat is mijn kaasplank na afloop van het diner. Niet alleen vind ik verschillende bijzondere kazen als afsluiter van een avond tafelen heerlijk, de combinatie met een mooie wijn zorgt ervoor dat we er tot in de vroege uurtjes van genieten. En zeg nou zelf: wijn en kaas is toch een hele fijne combinatie?

 

Maar hoe maak je zo’n plank met bijzondere kazen nu helemaal geweldig? Door de fles met port in de kast te laten staan en er juist andere wijnen bij te schenken zodat je de kaas veel beter proeft. Bij mij op tafel staan de wijnen van Gallo Family Vineyards, een wijnhuis dat al meer dan 80 jaar prachtige wijnen maakt in het altijd zonnige Californië. Ooit begon oprichter Giuseppe ‘Joseph’ Gallo tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig met een kleine wijngaard. Later maakten zijn zoons Ernest en Julio van dit wijnhuis een van de grootste exporteurs ter wereld. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en hebben de Gallo Family Vineyards wijnen talloze internationale prestigieuze prijzen gewonnen.

 

En dat snap ik wel, want als je hun frisse witte Chardonnay bij een rauwmelkse geitenkaas of een zachte Coulommiers (die verdacht veel op een Brie lijkt) drinkt, worden de smaken veel intenser. Na het persen van de druif wordt deze wijn namelijk gefermenteerd in houten vaten en dan gebeurt er iets magisch. Het zweempje perzik, honing en een vleugje vanille in de wijn zorgen samen met de kaas voor een heerlijke explosie in je mond. Houd je meer van rode wijn, dan moet je hun Merlot zeker eens proberen. In deze soepele en aromatische rode wijn proef je de bosvruchten en frambozen die prima combineren met kazen met een wat meer uitgesproken smaak zoals de Blauwe Juweel, een blauwaderkaas met een ziltige bite. Of de Epoisse fermier, gemaakt van rauwe koemelk met een in Râs al hânout gewassen korst. Dit Marokkaanse kruidenmengsel geeft het kaasje een verfijnde Mediterrane dimensie.

 

Om meer te weten te komen over de lekkerste kazen van de wereld mocht ik een middag meelopen met René Koelman van Bourgondisch Lifestyle. Als kleinkind van een kaashandelaar was hij al jong gefascineerd door het rijpingsproces van kaas en inmiddels weet hij er zoveel van af dat hij een van de weinigen in Nederland is die zichzelf Maître Fromager mag noemen. Achter de dikke muren van zijn Kaasfort Amsterdam, dat is gevestigd in het Fort Zuidwijkermeer in Assendelft, liggen honderden kazen uit alle windstreken opgeslagen en te rijpen tot ze helemaal perfect zijn en uiteindelijk bij mij op de kaasplank belanden.

 

 

Zet dus met kerst deze wijnen naast je kaasplank op tafel en ook jij maakt er gegarandeerd de blits mee. De flessen van Gallo Family Vineyards worden verkocht bij Jumbo, Jan Linders en Hoogvliet of je bestelt ze heel eenvoudig online via deze site.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit