Zelfs een onnozele kruidenmix is niet meer wat ‘t lijkt
‘Belazer de massa en grijp de kassa’
Dat was een gevleugelde uitspraak onder de marketeers en reclamemakers uit de oude doos, maar blijkbaar nog steeds hartstikke actueel. Neem nou bijvoorbeeld een willekeurige kruidenmix. Omgerekend betaal je er zo’n slordige zestig euro per kilo voor – hoezo kassa? – en waarvoor je dat nou precies moet neertellen? Voor heel veel zout, heel veel ui en veel te veel suiker. Dus om nou te zeggen lekker?
Je komt ze in heel veel keukenkastjes tegen, de kruidenmixen voor kip of voor gehakt, voor nasi en voor noem maar op.
- In die voor gehakt zit voornamelijk paneermeel, terwijl dat er lang niet altijd duidelijk op staat – slimme marketing zullen we maar zeggen. Jumbo’s ‘kruidenmix voor gehakt slagersrecept’ bevat maar liefst 79 procent paneermeel en in de ‘stoofmix runderlapjes’ van Maggi zit 62 procent meel.
- De mixen voor vlees van Lidl en Aldi bestaan tot wel driekwart uit zout. Ook de kruidenmixen van fabrikant Verstegen bevatten veel zout: in de ‘mix voor kip traditioneel’ zit maar liefst 69 procent zout en de ‘mix voor stamppot’ bevat 31 procent zout.
- Maggi maakt het met zijn kruidenmixen ook best bont. Waar je verwacht dat een zakje ‘kruidenmelange nootmuskaat’ vooral nootmuskaat bevat, blijkt het voor 60 procent uit zout en voor maar 6 procent uit nootmuskaat te bestaan. Misleidend? Maggi zelf vindt dat niet. Het woord melange zou duidelijk moeten maken dat het niet om een pure nootmuskaat gaat, maar om een melange van smaken.
- Ook suikers zijn een goedkoop en dankbaar vulmiddel. De salademixen van Calvé bevatten vooral suikers en maximaal 12 procent kruiden. Silvo voegt ook veel suiker toe aan de stamppotmixen.
- Nog zo’n instinker? Ui! Populair smaakje en super goedkoop. Jumbo’s ‘kruidenmix voor aardappel’ bevat 47 procent ui en bestaat maar voor 1 procent uit kruiden (majoraan) en 11 procent uit specerijen. Verstegens ‘mix voor zalm’ bestaat voor 59 procent uit ui en maar voor 5 procent uit dille en een piepklein beetje tijm. Fabrikant Silvo maakt het extra ingewikkeld door ui tot de specerijen en kruiden te rekenen – wat overigens niet in strijd met de warenwet blijkt.
- En waar je bij de ‘pure specerijmengeling Napoli’ van Verstegen een mix van specerijen zou verwachten, krijg je hier voornamelijk tomaat voorgeschoteld en moet je het stellen met slechts 12 procent specerijen.
Als dit geen typisch gevalletje ‘belazer de massa en grijp de kassa’ is?
Bronnen: Consumentenbond en AD