Als je deze emoji gebruikt ben je blijkbaar stokoud

Het is alsof het je stiekem overneemt. Tot voor kort was ik bijzonder consequent.

 

 

 

Ik gebruikte typografische emoji’s/emoticons (hoe de hel zeg je dit eigenlijk?) of niet. Een hartje her en der kwam nog wel door de ballotage, maar dat was het. Tot de ‘smirk’ mijn emoties bijzonder treffend verwoordde en ik ook wel iets voelde bij het overdreven lachende gele guitige mormel. En precies die laatste blijkt nu mijn leeftijd te verraden.

 

Tranen met tuiten lachen betekent dat je bij de boomers hoort. Wait, what? Boomers, dat zijn toch onze vaders, moeders, ooms en tantes? Die kornuiten die leesbrillen nodig hebben om appjes te lezen. Die? Googelt: welke leeftijd hebben boomers? Uit nader onderzoek blijkt dat ik toch een échte millennial ben, maar dat Emojipedia en CNN mij gewoon op de grote hoop gooien van de 35-plussers en hier het label boomer aan hangt. Aaaaiii, en daar ga ik. Nondedju, je bent koud een maand 35 jaar en het sijpelt meteen in alles door.

 

Om mezelf maar even in te denken: als een emoji het schopt tot woord (?) van het jaar volgens de Oxford Dictionaries, dan lijkt het me bijna legitiem om die te gebruiken. Toch niet, want Gen Z heeft een nogal lugubere manier om aan te duiden dat iets grappig is. Het doodshoofdje (really?) betekent dat iemand zich doodlacht om iets. Terwijl ik dit lees scrol ik meteen terug in mijn app en zie ik de harde waarheid. Onze Lotte stuurt me al doodshoofdjes sinds 14 juli 2020 om precies te zijn, en ik begrijp het nú pas. Het geeft wel aan hoe ver ik op de schaal van de boomers zit.

 

De tranen met tuiten-emoji mag op de brandstapel, samen met de skinny jeans waar we zo innig van gehouden hebben. Gen Z heeft beslist en weet dus door maar één emoji dat je niet bij hen hoort. Het leuke is trouwens wel dat juist die emotie aangeeft dat je extravert bent. Dat heb ik nog nooit gehoord over een doodskop. Jij wel?

 

Oh, en mocht je denken dat die over de vloer rollende rakker minder erg is? Nope. Ook dit gele gevaarte geeft meteen weg dat je stokoud bent. Ach, maakt mij het ook uit. Ik stelde al emoji’s samen toen die hele Gen Z nog verwekt moest worden. Al maakt het me vast nog minder hip als ik er niks om geef, Gen Z kennende.

 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans