Zeg JAJA tegen de JUJU

 

Sonja: Waren deze je al opgevallen? Ik ben er al geruime tijd aan verknocht, aan deze Afrikaanse juju-hats. Ze zijn dé rage in woonwereld en je ziet direct waarom. Toch?

 

 

 

 

 

De juju-hoeden zijn hot in de designwereld. Ze werden oorspronkelijk gemaakt van papegaaienveren en gebruikt als hoofdtooi door stamhoofden in Kameroen tijdens bruiloften en bijzondere gelegenheden. Als woonaccessoire is zo’n hoed niet te missen, met z’n prachtige kleuren en textuur. Een echte eyecatcher in je huis. Voor een exemplaar uit de designwinkel betaal je zo rond €400. Als je ‘m zelf maakt scheelt dat behoorlijk in de prijs: je betaalt zo’n €100 aan materiaal. DIY dus!

 

 

Dit heb je nodig

  • een paar zakjes veren of deze
  • schaar
  • antislipmatje
  • lapje stof ter ondersteuning
  • lijmpistool en lijmsticks
  • rond voorwerp, 30 cm doorsnede

 

Zo maak je het

Stap 1

Leg de veren vast netjes op een rijtje en leg ze even apart. Pak een rond voorwerp, zoals een elpee, schaal of placemat, om de vorm over te nemen op het matje. Het moet ongeveer 30 cm van doorsnede zijn. Ik gebruikte een placemat. Als je een meer chique achterkant wilt, kan dat natuurlijk. Ik ging voor de minst dure optie.

 

Stap 2

Knip een vierkant uit het lapje stof dat groter is dan de cirkel. Leg de cirkel op het vierkante lapje stof. Wanneer je de veren vastlijmt, zal de lijm deze twee lagen ook gelijk vastzetten. Het lijkt misschien niet echt alsof het stabiel genoeg is om te voorkomen dat de hoed buigt, maar het werkt! En doe geen moeite om nieuw materiaal aan te schaffen, de achterkant zie je straks niet meer. Wat je maar in huis kunt vinden, is prima om te gebruiken als achterkant.

 

 

Stap 3

Pak je lijmpistool en het lijmen kan beginnen. Begin met het lijmen van de veren op de buitenste rand van de ronde basis. Zorg ervoor dat de veren plat naar beneden wijzen. Breng de lijm in een cirkel aan en druk de uiteinden van de veren goed in de lijm.

Stap 4

Begin een volgende ring van veren te lijmen. Plaats ditmaal de veren zodat ze omhoog staan. Herhaal deze handeling totdat je het midden van je juju-hoed hebt bereikt.

 

Stap 5

Gebruik de resterende veren om het midden van de hoed te vullen. Het is ook leuk om hier een andere kleur of ander soort veer voor te gebruiken. Lijm een paar van deze veren tegelijkertijd in verschillende hoeken en richtingen.

 

Stap 6

Nu nog even bepalen in welke richting de hoed het mooist hangt. Draai de hoed nu om en knip het teveel aan achterkant-materiaal netjes af. Alles wat je nu nog nodig hebt, is een punaise om de juju-hoed op te hangen.

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: RemingtonAvenue