Ze wilde zich laten steriliseren omdat ze toch geen goede moeder zou worden

 

‘Want wat je niet hebt meegekregen kun je ook niet doorgeven.’

 

 

 

‘Mijn vader overleed toen ik drie was. Ik heb geen duidelijke herinneringen aan hem of aan zijn overlijden. Wel aan mijn moeder in die tijd. Ze huilde veel en wilde niet opstaan om ontbijt voor me te maken. ‘Kom maar bij mij liggen’, zei ze dan. Mijn oma moest bij ons komen wonen om voor mijn moeder en mij te zorgen. Mijn moeder kon niet alleen zijn en nam geen verantwoordelijkheid voor haar eigen leven. Mijn oma bleef bij ons tot mijn zesde. Mijn moeder had toen kennis aan een andere man en toen die bij ons introk hoefde ze weer niet alleen te zijn.

 

Ze trouwde met ‘ome Harry’ toen ik acht was. Ik mocht hun bruidsmeisje zijn en kreeg een prinsessenjurk. Ome Harry had geen kinderen en hij en mijn moeder zouden die ook nooit krijgen. Jaren later kwam ik er per toeval achter dat hij geen kinderen kón krijgen. Verder was Ome Harry oké. Eigenlijk merkte ik hem soms niet eens op. Hij zorgde voor brood op de plank en voor mijn moeder waardoor die het iets makkelijker kon opbrengen om enigszins voor mij te zorgen. Maar écht warm, écht liefdevol, écht met mij begaan is mijn moeder nooit geweest. Ze deed niet eens heel veel fout als moeder, maar als je überhaupt weinig doet kun je natuurlijk ook niets fout doen.

 

Ome Harry is vorig jaar overleden. Mijn moeder is sindsdien weer vooral in bed te vinden. Mijn oma is te oud om weer bij haar in te trekken (en dat wil ze ook niet meer) en ik ben al sinds twee jaar de deur uit. Ik ben gaan studeren in een stad op twee uur treinen van mijn moeder. Ze vroeg notabene of ik weer thuis wilde komen wonen. Maar ik heb mijn handen vol aan mijn eigen leven en kan mijn moeder er even niet bij hebben.

 

Een van mijn vriendinnen zei dat ik uit moet kijken dat ik niet net als mijn moeder word. Ze zei dat als je zelf geen goed voorbeeld hebt gehad je ook geen goede moeder kunt worden. Het leek haar een goed idee om een keer met een psycholoog te gaan praten over de relatie met mijn moeder. Mij lijkt het een beter idee om vooral nooit kinderen te krijgen. Ik ben er zelfs mee bezig geweest om me te laten steriliseren, alleen beginnen artsen daar niet aan op mijn leeftijd. Ik vind het al ingewikkeld om een relatie aan te gaan, laat staan om ooit een gezin te stichten. Ik heb één voordeel ten opzichte van mijn moeder: ik kan prima alleen zijn. En mijn studie gaat goed. Als ik straks ben afgestudeerd moet het niet al te moeilijk zijn om een baan te vinden, dus ik zal altijd voor mezelf kunnen zorgen.

 

Het grappige is dat ome Harry me dat altijd heeft voorgehouden. Dat ik ‘later’ altijd voor mezelf zou moeten kunnen zorgen. Dat heeft mijn moeder zeker niet meegekregen toen zij jong was.’

 

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.