Zat hij ineens aan m’n borsten

 

 

Met de borstenbus in aantocht ging ik natuurlijk toch iets beter onder de douche de stand van zaken opnemen. Met een lekkere douchegel, zoals ik ooit aanbevolen kreeg.

                                                 

Al checkend schoot me ineens te binnen dat ik als kind van zeventien de pil kreeg. Jaha. Ik weet het. Vroeg. Kan er ook niets meer aan veranderen nu.

 

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Wat me te binnen schoot, is dat die huisarts, die me die pil voorschreef, het op mijn zeventiende nodig vond mijn borsten grondig te onderzoeken. Schoot me zomaar opeens weer te binnen. En zette me aan het denken. Welke reden hij erbij vertelde kan ik me echt niet herinneren. Weet ook niet meer óf er zelfs een reden is vermeld. Maar het was blijkbaar nodig.

 

Wat ik me nu ook herinner, is dat hij vroeg of mijn moeder even weg wilde gaan, omdat hij vertrouwelijke vragen aan me wilde stellen. Geen idee meer wat-ie me toen gevraagd heeft.

 

Nu pas (inderdaad vrij laat, zo’n tig jaar na dato) vraag ik me af, of dat nou ja/nee nodig was toen? Waren er toen verhalen over het verband tussen de pil slikken en borstkanker?? Of klopte hier eigenlijk iets niet?

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska