YES! De grote airfryer-ontbijttest

 

Als je een Airfryer hebt, kun je hem net zo goed de hele dag door gebruiken.

 

Als er iets is wat bij mij al-tijd mislukt is het ’s avonds sporten. Ik heb de hele dag de tijd om er tegenop te zien, andere (leukere) plannen te maken of mezelf ervan te overtuigen dat ik toch echt gewoon beter op de bank kan hangen. Nee, doe mij de ochtend maar. Dan zijn mijn hersenen simpelweg nog niet wakker genoeg om tegen te stribbelen. Tegen de tijd dat ze dat wél door hebben sta ik al zwetend tegen een bokszak te rammen. En het gevoel erna: zó fijn.

 

Nog een plus van zo’n ochtendsportritueel? Een ontbijt is de ultieme beloning. Vooral als dat een beetje snel en makkelijk gaat en gezond is, om dat ‘ik-ben-lekker-bezig’-gevoel nog wat kracht bij te zetten. En wat is er makkelijk, snel en gezond? Een Airfryer! Daarom testte ik vier gezonde ontbijtjes uit de Airfryer. Zie hier mijn oordeel:

 

Havermouttaartje

Tijd: 20 minuten
Gemak: Easy peasy
Smaak: Lekker! Een soort kruising tussen warme appeltaart en havermoutpap. Als in: het lekkere van appeltaart en het gezonde (en een beetje papperige) van havermout.
Benodigdheden: Je kan het bakblik van de Airfryer gebruiken, maar wij kozen in dit geval voor een klein taartblik omdat je hem er dan makkelijker uit kan halen én de onderkant niet in hoeft te vetten maar je er makkelijker bakpapier bij kan gebruiken.
Fitgirl factor: Havermout, fruit en noten. Kortom: mega #fitlife. Eventueel kan je er zelf ook nog andere superfoods bij gooien. Het vult trouwens ook goed.
Oordeel: Het is niet het snelste ontbijt dat we testten, maar dat heeft vooral te maken met het afwegen en snijden van de ingrediënten vooraf. Het bereiden is zo simpel als wat en de Airfryer doet z’n werk: in tegenstelling tot een oven hoef je ‘m niet voor te verwarmen, dus in dat opzicht win je dankzij de Airfryer zeker tijd. Bovendien: je kan makkelijk een dubbele portie ‘beslag’ maken, dan hoef je het de volgende dag alleen nog maar 10 minuten in de Airfryer te doen en heb je je taartje dubbel zo snel.
Cijfer: 8,5

 

 

Gekookt eitje met een afbakbroodje

Tijd: 15 minuten
Gemak: Mwah, veel gedoe voor iets wat ook makkelijker kan: gewoon in een pannetje.
Benodigdheden: Eierprikker
Smaak: Het broodje is perfect afgebakken, maar het ei wil niet zo. Tenminste, niet als je een medium- of hardgekookt ei wil. Een (heel) zachtgekookt ei gaat prima. Bij onze eerste poging (8 minuten) is het ei nog héél zacht. Bij poging twee (10 minuten) is het nog steeds zacht, maar geen flubber meer. Bij poging drie (12 minuten) is het aan één kant aardig gekookt maar aan de andere kant wel nog steeds een blubje. Poging vier (14 minuten) doet hetzelfde: het ei gaart aan één kant flink door – de ene helft van het eiwit is zelfs lichtgeel gebakken – maar de andere kant blijft flubberzacht. Misschien dat halverwege omdraaien had geholpen, maar waarom zou je dat doen als je het in dezelfde tijd ook gewoon in een pannetje kan koken?
Fitgirl factor: We kunnen inmiddels wel stellen dat brood niet meer de duivel is, maar gewoon megalekker en een goede vezelbron (als je volkoren neemt dan). Ei is fitfood numero uno want: perfecte proteïnebron. Kortom: een zeer sportwaardig maaltje.
Oordeel: Brood afbakken in de Airfryer is top: geen voorverwarmtijd en je broodje is in 10 minuten heerlijk warm en knapperig. Als je van zachtgekookte eieren houdt, kan je je ei er prima bij doen en ben je in 10 minuten klaar. Heb je ‘t liever iets harder? Dan zou ik dat ei gewoon in een pannetje doen. Scheelt je een hoop gedoe.
Cijfer: 6

 

 

Gegrilde grapefruit met honing

Tijd: 10 minuten
Gemak: Een kind kan de was doen
Benodigdheden: Geen extra’s, alleen de Airfryer
Smaak: Fris, beetje bitter, beetje zoet. Perfect voor op een zomerse dag. Vind je grapefruits normaliter te bitter? Dan is dit dé oplossing. Door ze te grillen worden ze milder van smaak, en de honing en kaneel versterken dat nog eens. Hou je niet van warm fruit? Gewoon even laten afkoelen.
Fitgirl factor: Grapefruit zit bomvol vitamine C en bevat vrij weinig calorieën, dus dat is top. Honing is in feite gewoon suiker dus niet héél erg fitlife, maar hey: suiker heb je wel ook gewoon nodig. Alles met mate nietwaar? Bovendien: deze combo is gewoon heel lekker, en niets is belangrijker dan het welzijn van je smaakpapillen, toch?
Oordeel: Simpel, snel, effectief. Top! Wel meer voor de kleine trek dan als volwaardig ontbijt.
Cijfer: 7,5

 

 

Avocado met een eitje erin

Tijd: max 15 minuten
Gemak: Beetje geklieder, maar zeker niet moeilijk
Benodigdheden: Geen extra’s, alleen de Airfryer
Smaak: TOP! De romige avocado gaat perfect samen met het eitje en het gerooktepaprikapoeder doet het ‘m. Tip: je kan er ook een beetje gerookte zalm bij doen. Mmm.
Fitgirl factor: Naast havermout kan je het natuurlijk niet veel meer fitgirl krijgen dan avocado. Wat extra proteïne door het eitje (dat je dus bakt maar zonder olie want: Airfryer = winning!) en zie hier: een zeer sporterswaardig, koolhydraatarm, ketoproof ontbijt. En nog very instagrammable ook.
Oordeel: Eerlijk is eerlijk, in het begin kan het een beetje geklieder zijn om het ei precies in de holte van de avocado te krijgen. Maar grotere avocado’s en kleinere eieren gebruiken kan daarbij al de oplossing zijn. Verder is het top: in 8 minuten (of 12, als je van doorbakken eieren houdt) staat er een heerlijk, gezond en mooi ontbijt voor je neus.
Cijfer: 9

 

 

Eindoordeel
Je ontbijt maken met de Airfryer is top! Gezond, makkelijk, snel, lekker én – ook erg fijn – weinig afwas. Kijk, daar houden we van. De avocado met het eitje erin is de redactiefavoriet. Simpel, gezond én lekker (ook met een beetje gerookte zalm of parmaham erbij) en door de Airfryer dus ook nog eens stukken sneller dan de oven (vaarwel voorverwarmtijd!). Hou je meer van een zoet ontbijt? Dan is het havermouttaartje een absolute topper. Iets meer handelingen door het aantal ingrediënten, maar perfect voor mealprepping, en hallo: ontbijten met taart, dat wil je toch?

 

Door: Redactie FavorFlav