Wortels en witte paarden

 

Een goedgelovig kind was ik; tandenfeeën, tuinkabouters, ouwe heksen – ik wist zeker dat ze bestonden.

 

Zo’n kind twijfelt natuurlijk geen seconde aan het bestaan van Sinterklaas. Bovendien, die kon je net als al die andere wezens toch ook gewoon zíen?! (Wat je kunt zien hoef je niet te geloven, het wordt door je ogen bewezen. Dat heet empirisch bewijs, weet ik nu.) De man zelf vond ik een beetje eng – op schoot bij ouwe mannen, hoe goed of heilig ook, werd me van huis uit sowieso dringend afgeraden –, Piet was nog wel oké (en bij ons op school al vaak in vele kleuren te vinden, zeer vooruitstrevend, weet ik nu) maar dat paard, dat paard vond ik geweldig. Ook wel een beetje eng, want heel erg groot, – dat vind ik nog steeds eng –, maar veel mooiers dan een sprookje op hoge poten bestond er niet. Ik hoorde hem op het dak als ik ’s nachts wakker werd, soms zag ik nog net zijn witte paardenstaart de hoek om verdwijnen als ik langs de keuken liep. Dan had hij natuurlijk nét de wortel opgesmikkeld die ik daar onder luid gezang voor hem had achtergelaten. Toen het tot me doordrong dat wortels in de groentelade een ezeltje-dekje-vermogen hadden om nooit minder te worden, maar wel rimpeliger, beweerde mijn moeder dat ze elke dag een nieuwe kocht als ik op school was. En dat geloofde ik natúúrlijk, al was het maar omdat het opgeven van het sprookje ook weleens het opgeven van mooie dromen en cadeautjes kon betekenen. Ik zie nog regelmatig witte paarden, ik weet nu dat ze hun wortels liever in plakjes krijgen…

 

Linzen, wortel en kruidige yoghurt

 

  • 320 g groene linzen*
  • 600 à 800 g wortel, liefst verschillende kleuren, in plakjes van ca. 0,5 cm
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 3 à 4 theelepels ras el hanout
  • 6 takjes koriander of peterselie, gerist en gehakt
  • 4 dl Griekse yoghurt
  • 1 à 2 bosuitjes, fijngesneden
  • citroensap
  • (olijf)olie

 

* Vind ik mooi bij wortel passen, maar gierst, quinoa, (wilde) rijst, parelgort en dergelijke kunnen ook heel goed.

 

Kook in gezouten, niet al te ruim water, de linzen in zo’n 10 à 15 minuten nét gaar. Als je iets anders kiest dan linzen is de kooktijd wellicht net anders. Maak op het laatst af met een paar druppels citroensap en een beetje olie.

 

 

Zet als de linzen* bijna klaar zijn een ruime koekenpan met een beetje olie op hoog vuur. Fruit de wortel erin en voeg als die net begint de kleuren de knoflook toe, schud goed om, bestrooi met gemberpoeder en ras el hanout en laat nog even staan tot de aroma’s loskomen. Schud weer om, blus af met een bodempje water en laat het vocht bijna verdampen.

 

Meng ondertussen de koriander of peterselie en peper & zout door de yoghurt. Draai het vuur uit en maak de wortel af met peper & zout.

 

Verdeel de linzen over borden, druppel er yoghurt op, schep
de wortel erop en bestrooi met bosui en peterselie of koriander.

 

 

 

Door: Mari Maris

 

 

Ben je ook gek op koken en de recepten van Mari Maris? Houd dan onze Woensdag Windag van 16 december in de gaten!