Word ik niet bang gemaakt voor het coronavirus?

 

Het coronavirus is het gesprek van de dag. De wereld is in de greep van deze nieuwe ziekte die steeds meer besmettingen en doden telt. Maar moet ik hier in Nederland nu ook bang zijn?

 

Inmiddels zijn er ruim 400 mensen aan overleden en staat de teller van het aantal besmettingen op meer dan 20.000. Dat zijn er best een boel. Het virus heeft Europa inmiddels ook bereikt. Zo zijn er in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië patiënten bij wie het is vastgesteld.

 

Maar we leven met zo’n zeven miljard mensen op deze aarde. Moet ik dat dan niet een beetje meer in perspectief zien? Hoe groot is nou de kans dat ik het virus in Nederland oploop als ik gewoon mijn dagelijkse dingen doe?

 

Ik haal de boodschappen in de super om de hoek. Mijn kinderen gaan naar hun eigen school. Ik ga gewoon naar m’n werk. De kans dat ik in die routine een besmette patiënt tegenkomt is dus heel erg klein.

 

En toch… Ik landde vorige week op Schiphol na een lang weekend weg en zag overal passagiers met mondkapjes op. Toen bekroop me toch een onrustig gevoel. Moest ik daar nou wel naast gaan staan in de rij voor de paspoortcontrole? Moet ik een bomvol winkelcentrum nu mijden? En kan ik nog wel naar de bioscoop?

 

Dikke onzin natuurlijk. Ik moet gewoon mijn gezonde verstand gebruiken. En de berichtgeving in de media wel volgen, maar het niet meteen op mezelf betrekken. Oké, ik beken: dat is voor mij, een echte hypochonder, soms wel lastig. Maar de mens lijdt nu eenmaal het meest door het lijden dat hij vreest.

 

Zo, en nu ga ik weer normaal doen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit