Als je vriendin borst­kanker heeft

 

Een van mijn goede vriendinnen vroeg vorig jaar of ik eens in haar borst wilde knijpen. En nee, dat was niet omdat ze ineens biseksuele aspiraties had. 

 

De volgende dag ging ze voor de zekerheid naar het ziekenhuis. Gewoon in haar eentje want het was toch niets.

 

Ik reed die dag met mijn lief naar Parijs waar Jetteke en Lieke van Lexmond hun juwelencollectie presenteerden. De afspraak in het ziekenhuis was om 14:45 uur dus ik appte om 15:20 uur. Geen reactie. Misschien had ze de afspraak dan toch om 15:15 uur en had ik me vergist. Dus appte ik om 16:00 uur opnieuw. Weer geen gehoor. Ze is vast de kinderen uit school gaan halen en heeft nog geen tijd gehad om me te bellen, dacht ik.

 

Maar om 18:00 uur hield ik het niet meer uit. Schrijf iets, ik word gek. En toen kwam haar reactie. “Het is helemaal mis May. Helemaal.”

 

We zijn een jaar verder en we zijn er weer. Zij is er nog. Met nieuwe haren, een nieuwe borst en een nog groter hart. Als je vriendin zo’n opdoffer krijgt, moet zij de strijd leveren. Helemaal alleen. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om haar leven en leed een beetje draaglijker te maken.

 

1.
BEGIN EEN KOOKGROEP
 

Bij mijn vriendin sloegen buren en vrienden meteen de handen ineen en maakten een kookschema. Dat ik niet werd uitgenodigd voor dit groepje was volgens mijn zieke vriendin vooral vanwege mijn drukke baan en overvolle huishouden. Gelukkig. Ik vreesde dat mijn kookkunsten niet helemaal werden gewaardeerd. Wat ook prima had gekund. Dit is wel meteen een les. Help haar met de dingen waar je goed in bent of die makkelijk in jouw leven passen.

 

2.
MAAK EEN WHATSAPP-GROEP

Hebben we bij mijn vriendin meteen gedaan. Als ze even iets nodig had, gooide ze het op de app zodat iedereen in een keer kon reageren en zij niet iedereen afzonderlijk af hoefde te gaan.

 

3.
BRENG CHAMPAGNE

De dag waarop mijn vriendin haar haren eraf zou scheren, bracht ik ’s ochtends een fles champagne. Als troost. Die heeft ze later gedronken toen het weer beter met haar ging. Tijdens de chemo moet je namelijk totaal niet aan alcohol denken, maar het is wel fijn dat er iets feestelijks op je wacht voor daarna.

 

4.
WEES OPTIMISTISCH
 

Het laatste wat iemand die kanker heeft wil, is dat jij verhalen gaat vertellen van de zus van je overbuurvrouw en de nicht van je docent die het allemaal niet hebben gered. Ga uit van het goede. Volgend jaar zitten we weer aan de wijn op het strand en heb jij de mooiste, nieuwe borsten van ons allemaal. Dat zijn teksten waar ze blij van wordt. Bovendien genezen zoveel vrouwen nu van kanker dat je er gerust positief in mag gaan.

 

5.
KOOP EEN MOOI BEDPAKJE

In het ziekenhuis wil je vriendin er ook mooi uitzien. Koop een mooie pyjama met voorsluiting, een heel fijne rijke crème (want chemo droogt je huid heel erg uit) of een mooie bodylotion. Ik heb mijn vriendin een allermooiste toilettas van Chanel gegeven waarmee ze zich de koningin van het AVL voelde.

 

6.
BLOEMEN ZIJN ALTIJD EEN GOED IDEE

Wat ik fijn vond was om twee bossen te kopen, een voor haar en een voor mij zodat we hetzelfde uitzicht hadden en aan elkaar konden denken. En dezelfde geurkaars hebben we ook gedaan. Elke ochtend een paar minuten therapeutisch een Diptyque branden.

 

7.
VERGEET HAAR MAN NIET

Als je net bevallen bent, wordt vaak gezegd dat mensen ook aandacht moeten hebben voor de man. Hij beleeft ook een intense tijd. Dat is natuurlijk helemaal zo als je vrouw ziek is. Je hebt de zorg om je geliefde, moet het huishouden draaiende houden en bovendien zal je meisje niet altijd in een opperbest humeur zijn met een kriebelende pruik, een mond vol blazen (dat is namelijk een van de fijne bijwerkingen van de chemo) en een gehavende borst. Dus laat jouw man hem even lekker mee uit nemen, geef hem een lekkere serie of ga met het hele gezin naar het voetballen of naar Artis. Kan je vriendin even lekker slapen.

 

Ik hoop dat jou dit bespaard zal blijven, maar het is nu eenmaal een ziekte die ontzettend veel voorkomt. En dan is het minste wat je kunt doen er voor elkaar zijn.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach