Deze Woensdag Windag een zeer geslaagd boek van een vrouw die het roer radicaal omgooide en nu echt het verschil kan maken.

 

 

 

Merel van Vroonhoven was in een vorig leven voorzitter van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten, lid van de hoofddirectie Nationale Nederlanden, lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen en Topvrouw van het jaar 2012. Een glansrijke carrière dus, maar haar werk gaf haar op een gegeven moment geen voldoening meer. Ze nam daarom een radicale beslissing en werd als zij-instromer juf in het speciaal onderwijs.

 

Met haar enorme ervaring in de bestuurskamer constateerde ze dat het aansturen van kinderen niet eens zo anders is dan het leidinggeven aan de directeuren van voorheen, en dat het zeker niet makkelijker is. Ze wil graag een goede leraar zijn die het verschil maakt. Ieder kind is anders en heeft een eigen benadering nodig om te kunnen groeien, zeker in het speciaal onderwijs. Daarom gaat ze op zoek naar wat een kind juist wél kan en is ze niet die leerkracht die dol is op het invullen van de gevraagde statistieken zoals intelligentiemetingen en uitstroomprofielen.

 

Merel schrijft er in De Volkskrant mooie columns over, waarin ze haar ervaringen in de klas koppelt aan situaties uit die andere carrière in de bestuurskamer en ze komt tot een verrassende conclusie: met kleine stapjes kan ze ontroerend mooie dingen bij haar leerlingen bereiken.

 

Haar nieuwe boek ‘Voor de klas’ staat vol met inspirerende, aangrijpende en kritische verhalen en is niet alleen leuk om te lezen als je zelf onderwijzer bent, ook als ouder van een kind op school zul je er veel in herkennen. Zo’n leerkracht als Merel van Vroonhoven gun je elke klas…

 

 

Ik mag 5 exemplaren van ‘Voor de klas’ weggeven. Wil je er eentje hebben? Mail me dan via winnen@franska.nl met je naam en adresgegevens en wie weet behoor jij tot de gelukkigen!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit