Soms mag ik voor de Woensdag Windag een prijs weggeven die ik zelf eerst mocht testen. Dit is er zo eentje en ik vind ‘m in een woord geweldig.

 

 

 

Ik heb de uitgeverij nog net niet plat gemaild toen ik hoorde dat dit boek zou verschijnen, zo nieuwsgierig was ik ernaar. Het is een waanzinnig verhaal dat is geschreven door Sunday Times bestsellerauteur Wendy Holden en het gaat over de gouvernante van Queen Elizabeth en haar jongere zusje Margareth. Het boek heet, hoe kan het ook anders, De Gouvernante.

 

Het is 1933 als Marion Crawford voor twee heel bijzondere meisjes gaat zorgen, op voorwaarde dat ze de prinsesjes een zo normaal mogelijke jeugd bezorgt. Marion neemt de meisjes dan ook mee naar het openbare zwembad, maakt af en toe een tripje met de Londense metro of gaat met de dametjes kerstshoppen in Woolworth’s. Ongehoord voor een tijd waarin de Britse koninklijke familie op enorme afstand van het volk stond en eigenlijk geen idee had wat er in de samenleving speelde.

 

In de turbulente jaren dertig en veertig die volgen staat de Britse monarchie werkelijk op haar grondvesten te schudden door de troonsafstand van Edward en de kroning van de vader van de prinsesjes, koning George VI. Er volgt een Tweede Wereldoorlog die de meisjes vanuit een zwaar gebombardeerd Londen beleven. En al die tijd was Crawfy zoals ze liefkozend werd genoemd, hun toegewijde gouvernante.

 

Ik heb het boek in een ruk uitgelezen want het is een fantastisch waargebeurd verhaal over de jaren voordat Elizabeth de troon besteeg. Zo kom je erachter wie nu werkelijk die de drijvende kracht is achter het icoon Queen Elizabeth.

 

Wil je dit boek ook graag lezen? Stuur me dan via winnen@franska.nl een mailtje met je naam en adresgegevens en wie weet ligt het straks op jouw nachtkastje.