‘Vroeger wilden al mijn vriendinnen wel een moeder zoals die van mij’

 

‘Tegenwoordig heb ik regelmatig wat uit te leggen.’

 

 

 

‘Mijn moeder kon je er altijd goed bijhebben vroeger. Mijn vriendinnen liepen met haar weg en ze wilden allemaal wel een moeder die zo vrij was. Een moeder waarvan alles – of vrijwel alles – mocht, die mij voordeed hoe een condoom aan te brengen bij een jongen ‘voor het geval dat’ toen we amper twaalf waren en die me voorhield dat je lichaam van jezelf is en dat je ermee moet doen wat je zelf wilt. Het was bij ons eeuwig en altijd de zoete inval. Zeker toen we nog nergens alcohol mochten drinken, terwijl mijn moeder met een vette knipoog een flesje wijn om de hoek van mijn kamerdeur schoof omdat ze liever had dat ik thuis dronken werd dan ergens waar ze niet op me kon letten.

 

Mijn moeder was cool, ze was mijn beste vriendin, ik besprak letterlijk álles met haar en ik was altijd apetrots op haar. Zo was het en zo is het nog steeds. Dankzij haar vrije geest ben ik opgegroeid tot een zelfstandige en geëmancipeerde vrouw die heel goed voor zichzelf kan zorgen en dankzij haar ben ik in staat om lief te hebben en is seks nooit omgeven geweest met geheimen en taboes maar is mij altijd voorgehouden dat het de bedoeling is om er heel erg van te genieten.

 

En toch heb ik, naarmate ik ouder word, steeds vaker iets uit te leggen en vinden vooral mannen het best gek, een moeder waarmee je zulke intieme onderwerpen kunt bespreken. ‘Je hebt het toch zeker niet met je moeder over seks? Alleen het idee al zeg!’ zei een vriend laatst. Als ik dan vraag waarom dat een probleem is, komt er niet echt een antwoord, behalve dat je daar vrienden voor hebt. Als ik dan vertel dat het mijn moeder was die mij vertelde dat de meeste vrouwen geen orgasme krijgen van vaginale seks en dat mijn vriendinnen daar net zomin benul van hadden als ikzelf, wordt er wat geschutterd.

 

Waarschijnlijk omdat dat nog steeds een taboe is en ook de meeste jonge vrouwen nog steeds fanatiek doen alsof.

 

Wat mij betreft mogen moeders hun dochters wegwijs maken op het moment dat de eerste tampons worden gekocht. Net zoals dochters van hun moeders zouden moeten leren dat ze heus geen slet zijn als ze meerdere vriendjes hebben. Mijn moeder zei altijd dat ik eerst ook chocolade-, aardbeien- en mokka-ijs moest hebben geproefd voordat ik zou beslissen dat ik voor de rest van mijn leven – of in ieder geval een groot deel daarvan – vanille-ijs wilde. Die les heeft allesbehalve een slet van me gemaakt.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.