Woensdag Windag!

 

 

Als je een Franska.nl-fan bent, dan weet je dat ik gek ben op Italië. Vandaar ook dat je hier regelmatig stukjes vindt van Adje Middelbeek, die in Umbrië woont. Op een prachtige plek, die ze niet voor zichzelf houdt: Podere del Buongustaio, het landgoed van de goede smaak. Verscholen achter de heuvels van het betoverende landschap van Umbrië ligt deze B&B / vakantiehuis.

 

Als je van oorspronkelijk en puur houdt, maar tijdens je vakantie ook een zekere luxe op prijs stelt, is Podere del Buongustaio een droombestemming. Met haar rust en elegantie is het de ideale uitvalsbasis voor Umbrië-verkenners en liefhebbers van het Italiaanse leven. En dat alles in een unieke, schilderachtige omgeving. Adje deelt hier dus regelmatig haar Italië-geheimen.

 

Weer zo’n geheim van Adje:

 

‘Het best bewaarde voedselgeheim van Italië is de Sagra, want ieder jaar merk ik dat mijn gasten uit Nederland en België dit fenomeen nog niet kennen. En wat is er dan leuker om ze ’s avonds mee uit te nemen en ze onder te dompelen in het echte Italiaanse leven.

 

 

Sagra’s zijn jaarlijks terugkerende dorpsfeesten en de meeste hebben hun wortels in oude boerenmarkten of heidense feesten die de oogst vieren en al tientallen jaren en soms zelfs eeuwen bestaan.

 

Er is een ding wat nooit ontbreekt op een sagra en dat is eten en samen eten, meestal zit je elleboog aan elleboog tussen de plaatselijke bevolking.

 

In de omgeving van mijn huis zijn de meeste sagra’s in de zomermaanden en ze staan altijd in het teken van een lokale specialiteit (truffel, kastanje, kersen, saffraan, gnocchi, torta al testo, enz). Je kunt het je bijna niet voorstellen maar de meeste feesten duren ongeveer tien dagen en worden door alle dorpsbewoners, jong en oud, uitbundig gevierd.

 

Het eten is simpel maar heel lekker, zoals eigenlijk al het eten in Italië. Het wordt iedere dag weer vers bereid door de plaatselijke “nonna’s” en daar komen echt geen zakjes, pakjes of voorgesneden producten aan te pas. En dan te bedenken dat er per avond voor zo’n 500 man wordt gekookt. De kinderen van het dorp regelen de bediening en hoe kan het ook anders, de mannen staan achter de barbecue. 

 

 

Het is een kant van het Italiaanse leven die maar weinig toeristen kennen, omdat de meeste mensen denken dat het om een besloten feest gaat en je dus geen flauw idee hebt dat je er gewoon aan deel kunt nemen. Maar als je ooit een keer bent aangeschoven, dan ben je echt verkocht. Iedereen uit de wijde omgeving is er, ouders met jonge kinderen en dorpelingen op leeftijd genieten samen van het heerlijke eten. Daarna wordt er geflaneerd door het dorp of over het terrein waar de sagra plaatsvindt.

 

Natuurlijk wordt er na het eten gedanst op typisch Italiaanse muziek en daar kan ik dan weer geen genoeg van krijgen. Niet om zelf te dansen maar om naar te kijken. Zo spotte ik op een van mijn eerste feesten een opa en oma die hun kleindochter van een jaar of acht dansles gaven.

 

Oma op oma duck schoenen en opa in zijn allerbeste pak zwierden de hele avond met hun kleindochter over de dansvloer. Nu, zes jaar later zijn de rollen omgedraaid de kleindochter leidt nu, en opa en oma zwieren nog steeds met haar mee. Vrijgezelle mannen en vrouwen vinden elkaar, wat natuurlijk niet vreemd is want ons kent ons. En heel soms ontstaat er dan ook toch weer wat moois daar op die dansvloer.

 

Ik hou me een beetje afzijdig, vind het heerlijk om te kijken, maar als er een vrijgezel op mij afkomt zeg ik steevast dat ik echt niet kan dansen, sorry guys maar aan mijn lijf geen polonaise. Gelukkig heb ik meestal wel een paar chapperones bij me want ik neem graag mijn gasten mee voor deze pure Italiaanse avond uit’. 

 

Tadaaaa!

 

Dan komt nu de echt reden dat Adje hier over de sagra’s vertelt. Er valt namelijk iets te winnen. Wil je ook een keer in het voorjaar of najaar een sagra meemaken en een lang weekend bij Podere del Buongustaio (3 overnachtingen voor twee personen) winnen, ga dan naar de Facebook-pagina van Franska.nl en schrijf in het kort waarom jij zo’n Italië liefhebber bent en wie weet zit jij volgend jaar aan tafel midden tussen de Italianen. Heb je geen Facebook, dan kun je ook een mailtje sturen naar winnen@franska.nl.

 

 

En PS. Win je niet, maar boek je een verblijf bij Adje onder vermelding van Franska.nl, dan neemt Adje je een avond mee naar een sagra. Je vindt Adje hier. 

 

Veel succes! Ciao!

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.