Deze Koningsdag is ook een Woensdag Windag en laat ik nou een heerlijke prijs hebben op deze prachtige zonnige dag.

 

 

 

Hoe vier jij Koningsdag vandaag? Zit je al klaar voor de buis met je oranje tompouce? Of struin je al vroeg op de vrijmarkt naar toffe koopjes? Ik ga op deze extra vrije dag lekker rommelen in de keuken. Want Mari Maris heeft een geweldig nieuw kookboek en driewerf hoezee, dat is me er weer één van de bovenste plank.

 

 

Vol met de lekkerste recepten, met groenten die je misschien wel vaak eet, maar dan eens anders klaargemaakt. Of juist vergeten smaken die zeker de moeite waard zijn om weer op je bord te toveren. Mari is de ongekroonde groentekoningin van Nederland en weet wel raad met een meiraap, linzen of knolselderij. En als je nou denkt: dat lus ik nie, dan moet je maar snel aan deze Woensdag Windag meedoen, want je weet niet wat je mist. Om alvast in de stemming te komen deelt Mari weer een toprecept dat zorgt voor lente op je bord.

 

Hoe je dat lekkers klaarmaakt zie je hier. En als je het boek wil winnen dan stuur je je naam en adresgegevens aan winnen@franska.nl.

 

 

Zijdezachte, frisse doperwtensoep met krulletjes

 

Dit heb je nodig:

  • 75 g boter
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 650 g doperwten (gedopt gewicht; of diepvries, die zijn prima voor soep)
  • 6 dl melk
  • stukje foelie
  • 1 bio-citroen
  • ca. 1 dl crème fraîche
  • 2 takjes citroenmelisse of munt, gerist en gehakt
  • 3 takjes citroentijm, gerist en gehakt
  • 4 erwtentopjes* met zo’n mooie krul en/of boragebloemen

 

Als je geen erwtenplant bij de hand hebt om topjes vanaf te knippen, strooi dan wat fijngesneden blaadjes citroenmelisse of munt over de soep.

 

Zo maak je het:

Smelt de boter in een ruime pan, voeg knoflook en erwtjes toe, maar houd van die laatste een flinke hand apart. Voeg als alles glanst de melk en 2 deciliter water toe. Bind een touwtje aan de foelie, knoop dat aan het oor van de pan en laat de foelie in de soep zakken (zo kan het er straks makkelijk uitgevist worden).
Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Rasp intussen de citroen en meng de rasp in een kommetje door de crème fraîche. Roer zo min mogelijk zodat de room standhoudt.

 

Vis de foelie uit de soep. Pureer de soep, voeg nog wat water (of melk) toe als hij te dik is.
Voeg de achtergehouden erwten, citroenmelisse en citroentijm toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Maak af met peper & zout en eventueel wat citroensap. Verdeel over diepe borden, zwier er crème fraîche door en zet er een erwtentopje rechtop in.

 

 

Houdbaarheid: 3 dagen.

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit