Deze woensdag heb ik zoiets bijzonders! Met dit flesje schenk je namelijk zomaar een beetje geschiedenis op je bord. En lekker dat het is!

 

 

Ik had er nog nooit van gehoord, maar zonder dat ik het in de gaten had heb ik ‘m al zo vaak gezien: de huttentut. De wat??? hoor ik je nu denken… De huttentut of vlasdodde is een geel gebloemd plantje dat je vast weleens gezien hebt want Nederland staat er van oudsher al vol mee, in de berm of het weiland of als onkruid in je tuin. Misschien gooi je het zelfs al jaren op de composthoop. Maar wist je dat als je de zaadjes van de huttentut perst je een heerlijke olie krijgt met een superzachte nootachtige smaak? Zo schenk je zomaar een beetje geschiedenis op je bord. Dit simpele plantje zit barstensvol hoogwaardige voedingsstoffen zoals omega3 vetzuren en antioxidanten en met zijn magnetische aantrekkingskracht op insecten zorgt de huttentut voor een enorme toename in de biodiversiteit.

 

 

De olie wordt gemaakt door de vrijwilligers van de jonge burgercoöperatie Land van Ons. Zij kopen kleine stukjes boerenland aan om daar de biodiversiteit en het landschap te verbeteren. Inmiddels hebben zich al vijftienduizend mensen aangemeld die allemaal een beetje geld hebben ingelegd en zo mede-eigenaar zijn geworden van een stukje grond dat voortaan natuurvriendelijk beheerd wordt, om zo de wereld een beetje beter te maken. De huttentut komt van de akkers van Land van Ons in Drenthe, is extra-virgin koud geperst in Friesland, verpakt in Veenendaal en als pakketje klaargemaakt in de Achterhoek. De olie is heel lekker in salades of pastagerechten maar smaakt ook geweldig als je er een stukje vers stokbrood in dipt. Zo simpel kan het zijn.

 

Proeven? Geef dan een reactie onder dit Facebookbericht of stuur een mailtje met je adresgegevens aan winnen@franska.nl.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit