Woensdag gehaktdag

 

Nu we weer iets minder uit eten gaan, is uitgebreid koken best wel leuk. Aan inspiratie hoeft het niet te liggen.

 

 

Mijn favoriete supermarkt en de meeste andere hebben tegenwoordig een verspakket in de schappen liggen. Ideaal voor een dagje makkelijk, en er is genoeg variatie. We hebben thuis een top 3 van deze verspakketten. Onderstaand recept is er één van.

 

 

Marokkaanse couscous
Het oorspronkelijke recept van de supermarkt is voor 4 personen. Persoonlijk vind ik de ingrediënten die in het doosje zitten te weinig voor 4 volwassenen. Daarom gebruik ik 500 gram rundergehakt in plaats van 300 gram, en voeg ik een extra courgette, rode paprika en aubergine toe. Verder kruid ik het gehakt extra met de heerlijke kruiden van Jonnie Boer, in dit geval de Ras el Hanout. Als je het blikje opentrekt en die geuren ruikt van deze kruiden, krijg je al trek. Maar gebruik rustig je eigen fantasie. Laat me weten welke kruidenvariant jij eraan toevoegt.

 

1 verspakket Marokkaanse couscous 
Inhoud :

  • 1 courgette
  • 1 aubergine 
  • 1 rode paprika 
  • 2 tenen knoflook 
  • Zakje abrikozen-rozijnenmix
  • Zakje kruidenmix
  • Zakje couscous 
  • Zakje Marokkaanse saus.
     

Zelf toevoegen:

  • 3 el olijfolie
  • 300 – 500 gram rundergehakt 
  • 450 ml water
     
     

Bereiden:

  1. Maak de groenten schoon. Snij de courgette, aubergine en paprika stukken. Pel en snipper de ui en knoflook. Snij de abrikozen fijn.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjes- of braadpan en bak het gehakt rul. (Dit is het moment dat ik de kruiden van Jonnie Boer toevoeg overigens, ongeveer 2 dessertlepels). Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten op matige temperatuur, roer vervolgens de kruidenmix met zout door het gehakt. Schep de groenten, rozijnen en abrikozen erdoor. Schenk 200 ml water in de pan en laat ongeveer 15 minuten op een laag pitje sudderen.
  3. Doe de couscous in een ruime kom, voeg 250 ml kokend water en 1 eetlepel olijfolie toe. (Grote eters? Gebruik wat extra couscous die je er los bij hebt gekocht.) Dek direct af met bord of deksel en laat 10 minuten staan.
  4. Voeg het zakje Marrokaanse saus toe aan de pan. Roer de couscous los met vork en schep door de pan. Alles nog even 5 minuten afdekken. 

 

En dan opscheppen in een mooie dekschaal en op tafel opscheppen. Heb je het geluk dat er nog wat over is, dan heb je een heerlijke lunch voor de volgende dag. De kruiden komen dan nog meer tot hun recht.
En wil je een vegetarische variant, doe dan of wat extra groenten erbij of gebruik vegetarisch gehakt. 

 

Eet met smaak,

liefs Grace

 

Door: Grace Bregman