Dit wilde je echt even weten over zonnebloemen!

 

Wist je dat zonnebloemen er in meer kleuren bestaan dan alleen in geel? En er zijn meer dingen die je waarschijnlijk nog niet wist. Want de langste ooit? Meer dan drie verdiepingen!

 

 

Het eerste zonnebloemweetje van vandaag? De gele zonnebloem met het bruine hart ken je natuurlijk. Maar wist je ook dat er oranje, bruine, crèmekleurige en zelfs donkerrode zonnebloemen bestaan?

 

En dit zijn onze gekleurde favorieten:

Helianthus ‘Florenza’: een roodbruine bloem met een gele rand (120 cm hoog).

Helianthus ‘Ring of Fire’: geel met een rood-oranje hart (120 cm hoog).

Helianthus ‘Giant’: de naam zegt het al, deze wordt gigantisch (250 cm hoog).

Helianthus ‘Black Magic: zo mooi, een bijna zwarte bloem, ook mooi in de vaas (150 cm hoog).

Helianthus ‘Ruby’: oke, dit is dan echt onze favoriete, deze robijnrode kleur maakt hem zo bijzonder. Prachtig voor in de tuin en heel mooi in de vaas (150 cm hoog).

 

De langste

De hoogste zonnebloem ooit gemeten was maar liefst 9,17 meter. Zeg maar drie verdiepingen hoog. Onvoorstelbaar!

 

 

Ook in Italië

Niet alleen de Provence in Frankrijk staat bekend om de ongekend grote velden met prachtige zonnebloemen, maar ook Toscane! Dit is bij uitstek dé plek om de zonnebloemen in de ongerepte natuur te bekijken.

 

Zoveel?

In Nederland werden vorig jaar maar liefst meer dan 50 miljoen zonnebloemen verkocht. Het grootste deel van de zonnebloemproductie vindt zelfs in ons eigen land plaats (42 miljoen stuks), ondanks de enorme velden in het buitenland.

 


 

Opeten

De zonnebloem is niet alleen mooi in een vaas, in sommige landen worden de jonge zonnebloemknoppen net als artisjokken gestoomd en gegeten. Zonnebloemen als superfood! Keertje proberen?

 

2e leven in 3 stappen

En nog iets leuks: in plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten uit het hart. We noemen het een zonnebloembuffet.

 

Dit heb je nodig:

  • 2 grote zonnebloemen (bijvoorbeeld de ‘Russische giants’ of de ‘Russische mammoet’)
  • schroevendraaier met kruiskop
  • bloemdraad van ongeveer 1 meter lang

 

Stap 1: Laat de zonnebloemen goed drogen. Leg ze in een koele, goed geventileerde ruimte; zo krijgt schimmel geen kans. Laat ze drogen tot de koppen bruin kleuren en de achterkanten geel worden.

 

Stap 2: Zijn je zonnebloemen goed droog en verkleurd? Haal dan de koppen eraf. Maak met de schroevendraaier twee kleine gaatjes in het hart van iedere zonnebloem, zo’n 2 tot 3 centimeter uit elkaar.

 

Stap 3: Leg de zonnebloemkoppen met de achterkanten tegen elkaar zodat de zaden naar buiten wijzen. Steek de bloemdraad door de twee linkergaatjes en haal het terug door de twee rechtergaatjes. Draai de draden in elkaar en maak een lus aan het uiteinde van de draad zodat je de zonnebloemen kunt ophangen. Zoek een mooi plekje, bijvoorbeeld in een boom of aan een hek, en trakteer de vogeltjes op een heerlijk maaltje.

 

 

O ja, niet geheel onbelangrijk…

Zonnebloemzaden kun je het beste kopen bij een tuincentrum. Ook via tuinzaden.eu, vanhemertenco.com, vreekenszaden.nl, denieuwetuin.be, vlaamszaadhuis.com. Ze worden zo nu en dan ook aangeboden op markt of bij Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum, dekleineplantage.nl

 

Zonnige zomer!

 

Bron en beeld: Mooiwatbloemendoen.nl en stijlvol Styling