Willemijn: Ik ben echt verliefd op deze perzikkleurige bloemen. En ze staan weken!

 

Ze is er weer! De Japanse sierkwee, ook dwergkwee genoemd, ze behoort tot de rozenfamilie (vandaar ook haar doorns) en komt van nature voor in Japan en China. Haar wetenschappelijke naam luidt Chaenomeles en komt van de Griekse woorden Chainein (gapen) en Melea (appelboom). Het verhaal gaat dat de appel in vijven splijt zodra ze van rijpheid de grond raakt, vandaar de naam gapende appel. Ik ga het eens proberen.

 

 

Ik ben echt verliefd op haar perzikkleurige bloemen! Mooi te combineren met Amaryllis-stengels of gewoon zo met een groepje in een mooie, hoge vaas. De takken blijven wel een paar weken goed op de vaas. Mits je het water regelmatig ververst en de vaas niet op de tocht of bij de verwarming zet.

Deze vroegbloeiende struik kun je ook goed in een middelgrote (moes)tuin houden. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in een geel-, oranje- en roze-rood-palet. Haar bloemen (mits biologisch geteeld) en gele geurende vergeten vruchten zijn eetbaar. Let erop dat je de pitten verwijdert bij het koken voor ze in de limonade, gelei of cake verdwijnen: deze zijn namelijk bitter.

 

 

Een veelzijdige blikvanger voor in huis en in de keuken!

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.

 

Fotografie: sfgirlbybay.com, Kawahara Keiga-1823-1829, Siebolt Collection, blog.katflower.com 
Sfeerbeeld homepage: Getty Images Fotografie portret:  Marloes Bosch