Alle winkels open op zondag

 

Winkelen op zondag: sommigen vinden het heerlijk, anderen houden die dag liever vrij om te sporten, familie te bezoeken of uitgebreid te koken.  

 

Tja, ieder zo zijn of haar voorkeuren, toch? Maar winkeliers krijgen een boete voor elke zondag dat ze dichtblijven. En die is niet bepaald voor de poes: 500 euro per kéér, om precies te zijn. Sommigen hebben hierdoor rekeningen van wel 60.000 euro liggen, alleen maar omdat ze dicht willen zijn op de laatste dag van de week. 

 

Ach, dan verlang je toch gelijk weer naar vroeger? Een tijd terug was het namelijk heel gewoon dat de lokale kledingwinkel, supermarkt of bakker dicht was op zondag. Je zorgde er gewoon voor dat je zaterdag al je eten en drinken in huis had en dat werkte príma. In elk gezin. Zondag was voor velen daarom juist een echte dag voor ontspanning. Even de batterij weer opladen. Een boek lezen. Dat soort dingen.

 

Tegenwoordig moet het allemaal maar meer en meer zijn. Alle winkels moeten zo vroeg mogelijk open zijn voor de early birds en het liefst tot een uurtje of negen ’s avonds open blijven.

 

En niet alleen in de grote steden: ook alle dorpen ‘moeten’ gewoon meedoen. Arme winkeliers: hebben zij nog weleens een dagje vrij? Ooit was het de dag van de kerk, die zondag, en was het onbetwist een dag van rust en vrede. Een droevig contrast met de huidige situatie in het hoge noorden, ja, want daar is het nu meer een kwestie van strijd en nijd. En dat iedere zondag.

 

 

Winkelen op zondag: óf moet er niets van weten, óf je vindt het een fijn moment voor wat inkopen. Maar mocht je toevállig richting Grun gaan, geniet dan maar een beetje een stilte. 

 

 

Bron: NOS / RTL Nieuws

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl