Prachtig nieuw Rome- boek

 

Rome… meteen bij de eerste stap die ik er zette, had het m’n hart gestolen. Ik kon maar één ding denken: terug, terug, ik wil terug! En dat terwijl ik er net was. En nu zit ik er ook lekker van te genieten, al is het deze keer op afstand. Ik heb namelijk een sneak preview van een prachtig nieuw boek, dat morgen uitkomt. Voorpret is het halve werk.

 

 

Als je dit boek gelezen hebt, ben je eigenlijk meteen een local. Er staan zoveel ins en outs in, dat je bij het lezen al Rome-expert wordt. En dan geniet je er nog meer van als je er een keer bent. Zeker weten.

 

En ik mag dit boek vijf keer weggeven. Denk er stiekem over om mezelf te laten winnen, maar helaas… daar ben ik te eerlijk voor. Ik ga het gewoon kopen.

 

En trouwens: ik heb al wat belangrijke dingen genoteerd. Als je naar Rome gaat, MOET je cacio e pepe eten, dat weet ik. Cacio e pepe? Ja! Dat is spaghetti met een romige saus van eigenlijk alleen maar pecorino, peper en kookvocht van de pasta. Heerlijk! Maar ja, elke avond? Je kunt ook eens iets anders proberen. Een variant bijvoorbeeld. Dit vond ik in het boek:

 

Op zoek naar een bijzondere versie van de traditionele cacio e pepe? Ga dan naar Sora Margherita (Piazza delle Cinque Scole 30, in het voormalige getto), waar ze de gepeperde Romeinse kaassaus serveren met fettuccine (lintpasta) en een flinke dot verse ricotta.

 

 

Of ga naar Roma Sparita (Piazza di Santa Cecilia 24, in Trastevere), daar krijg je je cacio e pepe in een mandje van Parmezaanse kaas. In een aflevering van No Reservations, het reisprogramma van Anthony Bourdain, schuift hij hier aan voor deze lekkernij. De daaropvolgende lofzang van Anthony is onweerstaanbaar, net als de bijzondere pasta. De service laat meestal wel te wensen over, maar als je je daar niet aan stoort, is deze plek een lunch waard. En voor een Romein is het misschien als vloeken in de kerk, maar bij Sforno (Va Statilio Ottato 110-116, in de buurt van Cinecittà) maken ze onweerstaanbare pizza cacio e pepe.

 

O ja, en wat te denken van deze ijs-tips:

  • Punto Gelato (Piazza Sant’Eustachio 47), waar je zeker het buffelmelkijs met roze peper of het ricotta-ijs met in balsamico gemarineerde aardbeien moet proeven.
  • Il Gelato di San Crispino (Piazza della Maddalena 3), waar ze heerlijk meringue-ijs maken.
  • grom (Via della Maddalena 30), voor een coppetta (bakje) met karamel/zeezoutijs.

 

De rest, en dat is heel veel, vind je in Mijn Rome van Saskia Balmaekers. 19,99 euro bij Xander Uitgevers.

 

 

 

Wil je kans maken op een van de 5 boeken?

Like onze Facebookpagina (franska.nl). Ga naar het bericht over dit boek en laat daar een reactie achter met de reden waarom jij dit boek verdient. Degene met de beste reden wint. 

Sluitingsdatum voor je bericht is 15 mei. 

 

P.S. Heb je geen Facebook? Stuur dan een mailtje naar winnen@franska.nl

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.