Willemijn : Ik was nooit zo’n fan van de orchidee, maar met haar tropische verschijning warmt ze de wintermaanden fleurig op.

 

 

Heb je ook alweer vaker naar je rouge gegrepen om weer wat blosjes op de wangen te krijgen? De grauwe periode doet haar intrede deze maanden. Maar dat hoeft voor je huis niet het geval te zijn. Hoewel ik nooit een heel erge fan ben geweest van de orchidee, begin ik haar steeds meer te waarderen. Haar tropische verschijning doet een wens naar hoge temperaturen vermoeden, maar niets is minder waar. Juist in deze koudere maanden voelt ze zich erg op haar gemak. Binnen dan, wel te verstaan, kan ze zeker vijf weken mooi blijven op de vaas. Er zijn meer dan 25.000 soorten en de orchidee is daarmee een van de grootste plantenfamilies ter wereld.

 

Juist in de koudere maanden voelt ze zich erg op haar gemak

 

Bloem

In een vaas of bloemenbuisje blijft een orchidee op haar mooist wanneer u één centimeter van de stengel schuin afsnijdt, deze in lauw water zet en dit water om de vijf dagen ververst. Raak het binnenste gedeelte van de bloem niet aan, zodat het verwelkingsproces niet versneld wordt.

Plant

Hoe houd je haar op haar mooist als plant? Zet de orchidee op een lichte plek, maar niet in de volle zon en nooit op de tocht (maar daar houden we allemaal niet van) Een temperatuur in huis van 15 tot 25 graden is perfect. En één keer per maand doet wonderen. Knip de bloem na de bloei weg. Een keer in de 7 à 10 dagen is het goed om de plant met kluit en al een kwartier onder te dompelen in water en daarna goed uit te laten lekken. Wanneer je ziet dat de wortels vergrijzen, dan krijgt ze te weinig water. Blijven de wortels mooi groen, dan gaat alles volgens plan!

 

1 Messing doosjes Om een tijdelijk hoekje eens op een andere manier aan te kleden, kun je ook bloemen verzamelen in deze messing doosjes. Leg er mooi blad onder voor een extra junglegevoel.
 

2 Boeket Combineer een paar verschillende kleuren lange orchideestelen met sneeuwbestakken zoals hier, of met ilextakken nu we richting kerst gaan.
 

3 Botanische print van katie-scott.com op A2-formaat €90

 

4 Vaasje Alleen in een mooi bolvormig vaasje komt de bloem mooi tot haar recht. Hou de kleuren tot-sur-ton zoals hier. Een mooi geheel!

 

Meer informatie 0rchidsinfo.eu & mooiwatbloemendoen.nl

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.