Verven met bloemen

 

Willemijn: De laatste trend in bloemenland is ‘floral dyeing’. En ja, jij kan het ook, met bloemen verven. Of met eikels. Of paddenstoelen.

  

 

Een van de leukste dingen die je met bloemen kunt doen is op dit moment wel ‘floral dyeing’. Wat het is? Precies wat het woord zegt: verven met bloemen. Dit kun je op meerdere manieren doen, maar een methode waarop dit bijvoorbeeld kan is door bloemen op een stuk stof te leggen, de stof vast te binden en een tijdje te stomen. Door de vrijgekomen warme vocht laat de kleur ‘los’ op de stof. Elin de Jong a.k.a Elin Wanderlüst is een deskundige op dit gebied. Al een tijd lang is zij bezig met ontwikkelen van de mooiste technieken en het ontdekken van oude verhalen en recepten die bij het verven horen.

 

 

 

Elin geeft regelmatig workshops over de krachtigste kleuren van bloemen en laat zien hoe je op traditionele wijze deze natuurlijke kleurstof kunt verwerken in textiel. Voor diegenen die niet kunnen wachten op een workshop, heeft zij ook een DIY Floral Dye set samengesteld. Bestaande uit: bloemblaadjes, stof, touw, een handleiding en nog meer om hebberig van te worden, in een kartonnen doosje, €45 exclusief verzendkosten.

 

Je kunt zelf ook thuis met herfstpigmenten aan de slag

 

In de natuur kun je een aantal van deze ingrediënten natuurlijk ook vast zelf zoeken. Bijvoorbeeld herfstpigmenten om thuis mee aan de slag te gaan:
Eikeltjes die na een droog-, maal- en kookproces een grijze kleur geven aan textiel.
Vlierbessen die stof omtoveren in prachtige paars tinten.
Herfstbloeiers Dahlia, Aster en Duizendknoop die door middel van een verfbad of een eco-dye techniek rood-roze-paarse kleur geven aan een simpele lap stof.
Paddenstoelen, zoals de oneetbare Zwavelzwam, die een oranje kleur geeft aan wol. En Houtzwam en Dennenvoetzwam die kleuren produceren van diep groen tot helder geel

Wil jij van Elin leren verven met bloemen? Houd dan 15 november van 19.00-22.00 vrij. Elin Wanderlüst geeft dan een leuke en leerzame workshop. Voor meer informatie hierover: volg Elin via www.facebook.com/Elinwanderlust en schrijf je in!
Info: www.elinwanderlust.com & www.facebook.com/Elinwanderlust

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.