Willem Alexander en Máxima figureerden in Mumbai in een heus sprookje

 

Tiny Miracles heet het project dat ze bezochten en dat is opgezet door de Nederlandse Laurien Meuter.

 

Boeren, Brexiteers, Turkije en Ruinerwold buitelden afgelopen week over elkaar heen in de nieuwsbulletins. Met tussen de bedrijven door ook nog ons koningspaar op staatsbezoek in India. Om dat laatste item is het mij te doen. Niet vanwege Máxima’s hoed op dag twee, niet vanwege Máxima’s jurk op dag één, niet vanwege het feit dat de koning het vliegtuig zelf vloog en ook niet vanwege de impact van hun bezoek – die overigens groot is met 150 Nederlandse bedrijven in hun kielzog. Ik wil het hebben over de kleine wonderen op dag drie in India’s zakencentrum Mumbai.

 

Op deze dag zet het regeringstoestel koers van de Indiase hoofdstad New Delhi naar ‘schizofrene metropool’ Mumbai om zaken te doen met CEO’s van voorname Indiase bedrijven. Maar voordat het zover is rijdt de geblindeerde, zwarte Mercedes van ons koningskoppel eerst naar één van de vele overbevolkte buurten van de stad voor een goed gesprek over klein geld en kleine wonderen. Tiny Miracles heet het project dat ze bezoeken en dat is opgezet door de Nederlandse Laurien Meuter (43).

 

Ooit was ze bankier van ABN Amro en namens de bank zat Laurien vanaf 2005 geregeld in Mumbai. Waar haar collega’s in de weekenden rondhingen bij de internationale club, besloot zij voor vrijwilligerswerk bij de dagopvang voor straatkinderen. Ze waren bijna allemaal verslaafd aan crack, heroïne of lijm en toch waren ze niet alleen maar verslaafd maar ook hoopvol en krachtig en dat raakte Laurien. Ze werd zelfs zozeer door deze mensen en deze stad gegrepen door die haar leven totaal zouden veranderen. Die verandering kwam in 2010, toen Laurien na een ongeluk waarvan ze nog maar amper hersteld was, terugging naar Mumbai. In een hoerenbuurt hoorde ze over werkeloosheid, ziektes, verslaving, het gebrek aan scholing en veel te veel criminaliteit – en dat dit alles al generaties lang zo was. Gek genoeg zag ze daardoor de potentie van wat Tiny Mircacles nu is.

 

 

Zie Tiny Miracles als een gemeenschap van honderden vrouwen die dankzij Laurien aan een microfinanciering werden geholpen om het roer in hun leven om te kunnen gooien – zie hier de reden waarom koningin Máxima kennis ging maken. Deze vouwen naaien juten tassen voor de Rituals-keten (de grote financier achter Tiny Miracles) en vouwen papieren vazen voor de cadeauwinkels van onder meer het Rijksmuseum en het Fries Museum, met bekende kunstwerken op de voorkant. Daarvoor krijgen ze een eerlijk salaris, waarvan ze 60 procent direct ontvangen. De overige 40 procent gaat op aan zaken als pensioen, vaccinaties en geld voor opleidingen van hun kinderen. Met name dat laatste heeft honderden kansloze kinderen een toekomst gegeven waar ze eerst waren voorbestemd voor een leven op straat.

 

En zo was Mumbai van de week het toneel voor een sprookje. Het is het sprookje over hoe één vrouw de wereld een beetje beter maakte en zodoende op een dag bezoek kreeg van haar koning en haar koningin. Die dag noemde ze ‘de kroon op haar werk’.

 

Klik hier voor meer informatie over Tiny Miracles.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans