Wil jouw kat je vermoorden?

 

Als crazy cat lady vind ik dit niet per se heel best nieuws. Sterker nog, ik vind het best grimmig.

Want als crazy cat lady ben ik er natuurlijk van overtuigd dat mijn kat en ik een onwijs goede band hebben. Ik ga er wel vanuit dat ik haar beste vriendin ben. En dat is ook gewoon zo, want waarom zou ze anders altijd me op de voet volgen, me altijd aankijken en dan heel lief op m’n schoot een beetje gaan ‘kneden’? Superschattig, toch?

 

Nouuuu… Da’s dus niet helemaal waar. Want katten blijven toch een beetje roofdieren, hoe lief ze ook kunnen zijn. En blijkbaar gaat de ‘roofdierheid’ er nooit helemaal uit en zijn die dingen die ik zo lief vind helemaal niet zo bedoeld. Aiii. Maar goed nieuws: we kunnen dit allemaal herkennen. Hoe weet je of je kat je stiekem wil vermoorden? Door op deze 8 punten te letten.

 
Geef niet op tijdens de staarwedstrijden
Katten kunnen zó gefocust je blijven aankijken. Ook van heel kleine afstand. Wat je ook doet: kijk niet als eerste weg. Dat is een teken van zwakte en dat je niet te vertrouwen bent. Een aanval zou kunnen volgen. Moeten we niet hebben.

 

Dat ‘kneden’…
Vind ik dus zo lief. En ze kijken zo content. Nou, dat ligt misschien wel iets anders: zo zouden katten checken waar je organen zitten. GRIMMIG. Een andere reden zou trouwens ook kunnen zijn dat ze denken dat je hun moeder bent en ze zo een veilig nestje willen maken. Eehh, ik kies voor optie nummer twee, goed?

 

Je hun laatste slachtoffer laten zien
Daar zijn ze natuurlijk altijd reuzetrots op. Een vlinder, muis, vogel; alstuuu. Hartstikke dood natuurlijk en vooral hartstikke smerig. Zie dit als een waarschuwing. De uitslovers willen even laten zien dat ze heel gevaarlijk zijn.

 

Hebben ze veel slachtoffers?
Weet dat er geen bijzondere reden is om die muis te vangen: ze krijgen immers al genoeg eten en verhongeren (mag ik hopen) niet. Nee, de enige reden waarom ze op jacht gaan en onschuldige dieren vermoorden is voor de lol.

 

Je vanaf een afstandje begluren
Dit doet de mijne dus heel vaak als er mensen over de vloer zijn: onder een stoel of bank gaan zitten en alles bestuderen. Dat is dus ook echt bestuderen: ze willen weten hoe hun omgeving zich gedraagt om zich zo goed mogelijk te kunnen verdedigen. En om zo goed mogelijk te kunnen aanvallen. Be prepared.

 

Is jouw kat angstig of agressief naar jou toe?
Wees dan maar blij dat-ie niet zo groot is, want volgens een onderzoek aan de University of Edinburgh is de kans heel groot dat ze je anders te grazen zouden nemen. De enige reden waarom ze dat niet doen is omdat ze ons niet aankunnen qua grootte.

 

Pas al helemaal op als je zwanger bent
Dit is een oprechte huishoudelijke waarschuwing: weg met die kattenbak als je zwanger bent. Of nou ja, jij moet hem in ieder geval niet verschonen. Je loopt dan kans om toxoplasmose op te lopen en dat is geen pretje. Voor jou en je baby niet.

 

Het is eigenlijk een kleine leeuw
Van alle katachtigen heeft onze eigen huiskat het meest gemeen met de leeuw. Dit komt doordat ze allebei in semi-sociale omgevingen leven. En met een leeuw zou je niet graag samenwonen, hè? Nee, precies. Hopelijk heb je geen kat met grootheidswaanzin.

 

Nou ja, valt allemaal wel mee toch? Zolang onze katten maar lekker klein blijven zijn we veilig. Ondanks dat hun motieven misschien niet altijd even schattig zijn, zijn we ze voorlopig gewoon nog de baas. Zoals het hoort.

 

Eén van de onderzoekers van de University of Edinburgh zei er het volgende over: “They’re cute and furry and cuddly, but we need to remember when we have cats as pets, we are inviting little predators into our house. Cats can be fantastic, sweet companions — until they turn on you.” Wat ik al zei: grimmig.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer