Wil je een goed huwelijk?

Dan moet je dus niet op zoek naar de knapste, grappigste of rijkste man. Nee, liever heb je dit…

 

Wat is de formule voor een gelukkig en succesvol huwelijk? Dat wil ik toch wel eens heel graag weten. Bijna 40% van de huwelijken in Nederland eindigt tegenwoordig namelijk in een scheiding. Ben ik de enige die daar van schrikt? Mijn ouders zijn altijd heel verliefd en gelukkig bij elkaar gebleven, dus ik kan me hier niks bij voorstellen. Misschien naïef van me, want de cijfers liegen niet. 

 

Zijn we op zoek naar de verkeerde kwaliteiten in een partner? Ik kan me voorstellen dat daten tegenwoordig oppervlakkiger is geworden door de hoeveelheid aan onlinedatesites en -apps. Komt er een knappe jongen voorbij op de app? Dan swipe je even naar rechts en is het afwachten. Geen idee of de knapperd ook nog een beetje leuk is om mee te kletsen. Is daten misschien te gemakkelijk geworden en zijn we het idee van de romantische speurtocht naar de perfecte partner daarmee uit het oog verloren?

 

Dat wil ik niet geloven. Gelukkig zijn er onderzoekers die ons willen helpen met het vinden van de juiste eigenschappen van een ideale man om mee het huwelijksbootje in te stappen. Uit recent, Fins onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt hoe knap, grappig of rijk een man is. Nee, beter ga je op zoek naar een man die slim is. Want, zo concludeert het onderzoek, een huwelijk met een slimme man duurt langer. 

 

In het onderzoek analyseerden een Finse en een Amerikaanse onderzoeker de gegevens van ongeveer 190.000 Finse mannen. Zo keken ze bijvoorbeeld naar IQ, salaris en huwelijkse staat. Mannen met een hoger intelligentieniveau waren vaker dan mannen met een lagere 

 

intelligentie na vier jaar nog steeds gelukkig getrouwd. Het ging hierbij vooral om de verbale intelligentie. Logisch natuurlijk, dat maakt het communiceren wel zo gemakkelijk tijdens het huwelijk. Best een belangrijk punt als ik andere studies mag geloven. Gelukkig heb ik een slimme vent aan de haak geslagen. Nu even afwachten of we ooit het huwelijksbootje in gaan stappen samen. Maar zo ja, dan moet het wel goed komen, toch? 

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in hartje Amsterdam. 

beeld: weddingpartyapp.com