Wijze les

 

Natuurlijk van m’n moeder. Trouwens… niet alleen wijs, maar ook nog eens grappig.

 

 

‘Zijn er ook dingen waar je spijt van hebt?’ vragen ze me weleens in een interview. Nou, dan moet ik heel diep graven en nadenken. Kan er eigenlijk niet opkomen. Nu ook niet. Want als ik iets gezegd of gedaan had waar ik spijt van zou kunnen hebben of krijgen, heb ik altijd zo snel mogelijk excuses aangeboden en daarna is het dus iets geworden waar ik van geleerd heb. Geen dingen die in het lijstje spijt blijven staan. Of liever gezegd, er is dus niet eens zo’n lijstje.

 

Van m’n moeder leerde ik iets anders op het gebied van spijt. Eigenlijk een soort van het tegenovergestelde. En dat vond ik een heel wijze en ook nog eens leuke les. ‘Zorg dat je geen spijt krijgt van de dingen die je NIET gedaan hebt.’ Ze voegde zelf altijd meteen de daad bij het woord en reisde daardoor naar de plekken waar ze per se heen wilde: terug naar Indonesië, waar ze als jonge vrouw gewerkt had, met de Hurtigruten langs de kust van Noorwegen, in de auto in haar eentje naar Griekenland, naar haar vriendin in Australië… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Ik vind die les zo leuk, dat ik hem bij elke belangrijke keuze of beslissing even in m’n achterhoofd mee laat spelen. Enige keer dat ik in de fout ben gegaan is bij een tas, die ik per se wilde hebben en die weg, verkocht en verdwenen was toen ik een week later naar de winkel terugging. Maar, om heel eerlijk te zijn, was ‘ie ook wel veel te duur en super onpraktisch, want er zaten heel veel gaatjes in. Dus eigenlijk mag ik blij zijn in plaats van spijt hebben.

 

Ooit moet ik die les nog eens een keer leuk inlijsten.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs