Wijlen Zeeman

 

Jan Zeeman is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn achternaam klinkt bekend natuurlijk, en inderdaad: hij was de oprichter van winkelketen Zeeman.

 

Even terug in de tijd: de eerste vestiging van Zeeman opende zijn deuren in 1967, in Alphen aan den Rijn. Als zoon van een textielhandelaar was de visie van Jan Zeeman niet heel verrassend: goede kwaliteit textiel hoeft helemaal niet per se duur te zijn. Vooral de onderbroeken bleken een groot succes. Die waren destijds 5,95 (gulden, uiteraard) en een waar koopje. Dat vond half Nederland tenminste, want Jan Zeeman verkocht er zo’n 3,5 miljoen per jaar.

 

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet één van die 3,5 miljoen onderbroeken heb. Nee, echt waar, ik heb dus nog nooit ondergoed gekocht bij de Zeeman. Maar andere dingen sloeg ik (en sla ik soms nog steeds) massaal in. Hun panty’s behoren al jaren tot mijn favoriet (goedkoop en niet gelijk een ladder) en ook sokken, basic hemdjes en prullaria als haarelastiekjes: hoppa, even naar de Zeeman.

 

Moeders weten de winkels ook te vinden. Rompertjes en andere babykleding zijn hier ook heel goed betaalbaar. Want hoe schattig rompertjes in boetiekwinkeltjes ook zijn, ze zijn zó duur… En de meeste baby’s groeien er binnen een week weer uit. Nee, doe dan maar van de Zeeman, hoef je ook niet in de stress te schieten als iets stuk gaat of vies wordt.

 

Jan Zeeman wordt in besloten kring begraven, maakte zijn familie bekend. En ik? Ik ga zo even een bezoekje brengen aan de Zeeman bij mij in de buurt. Panty’s en sokken inslaan.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer