Wij kunnen samen een heleboel dingen, mijn man en ik

 

Maar hier zijn we echt niet goed in.

 

 

 

‘Hoe kun je hiernaar kijken? Dat moet je me echt eens uitleggen.’

 

Hoewel de televisie niet mijn beste vriend is zijn er van die dingen die ik me wat dat aangaat permitteer. Daar is dit programma een voorbeeld van en daar schaam ik me niks voor. Help mijn man is klusser, bedoel ik. En als het moet kan ik best uitleggen wat me hieraan zo fascineert. Ander voorbeeld? Ik vertrek of voor mijn part Het roer om. In het begin kon ik trouwens ook ademloos naar Kopen zonder kijken kijken. Dat is niet meer zo.

 

Al is maar vanwege de voorspelbaarheid van de makelaar in kwestie die er ondanks alles toch steeds weer in slaagt om het onmogelijke mogelijk te maken en omdat ik niet kan geloven dat de kopers het eindresultaat echt pas zien wanneer wij het te zien krijgen.

 

Maar Help mijn man is klusser spant wat mijn man betreft de kroon. Zo erg dat hij vraagt wat me hier nou zo aan boeit, als we notabene uit eten zijn. Dat het de onmacht is, die me te pakken neemt, daar kan hij nog wel wat mee. Dat mensen de controle over hun leven zo kunnen kwijtraken, dat het gewoon is geworden om te overleven tussen het puin dat ze zelf hebben gecreëerd. De totale vertwijfeling, het gebrek aan vertrouwen in zichzelf en elkaar, de ontreddering, er geen gat meer in zien en er niet meer uit kunnen komen. Maar soms zouden die klussende mannen toch zeker tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, in plaats van ze lijdend voorwerp op prime time te maken, vindt mijn man die blijkbaar stiekem wel degelijk heeft zitten kijken.

 

‘Daar zit wat in.’

 

Negen van de tien keer dat hij op de bank zit te buizen, en ik niet, hoor ik de lachbanden op zijn favoriete Comedy Central door het hele huis schetteren. En als ik érgens een hekel aan heb! ‘Dat je daarnaar zit te kijken! Dat moet je me echt eens uitleggen.’ Humor! Hij vindt dit humor. En stel je even voor. Wijzend op een acteur waarvan ik het bestaan tot dat moment niet wist: ‘Die verdient meer dan één miljoen dollar per aflevering.’ Maar dat maakt hem toch nog niet leuk? Of ligt dat aan mij?

 

‘Daar zit wat in.’

 

In samen televisiekijken blinken we nu eenmaal niet uit. Inmiddels hebben we ons erbij neergelegd dat er genoeg andere dingen zijn om dit te compenseren.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans