Wiekes weetjes die je liever niet wilt weten

 

Jaaa, het is tijd voor wat grimmige info op de maandag. Ik hóu van fun facts, maar ook van de not-so-fun-facts zoals deze.

 

 

En daar hoef ik me inmiddels niet meer echt voor te schamen, want een fascinatie voor true crime is tegenwoordig hartstikke normaal. Dus bij deze presenteer ik jullie: tien weetjes die je waarschijnlijk liever niet had willen weten, maar nu toch weet. You’re welcome.

 

1. As we speak lopen er (volgens onderzoek) tussen de 25 en 50 seriemoordenaars vrij rond in de Verenigde Staten.

 

2. Denk je dat je die niet ontmoet? Think again. In één mensenleven passeren we gemiddeld 36 moordenaars. 36!

 

3. Denk je dat je zelf nooit zo erg zou worden? Sorry, maar weer: think again. Volgens onderzoek zijn mensen na drie dagen zonder eten bereid hiervoor iemand te vermoorden.

 

4. Pandemieën komen in golven, dat weten we nu dankzij corona ook. Maar bij de Spaanse griep stierven er tijdens die tweede golf meer mensen dan tijdens de eerste. Oh Lord.

 

5. Uiteindelijk zal ook jij vergeten worden. Tenzij je natuurlijk een wetenschappelijke ontdekking doet of de nieuwe Michael Jackson of iets in die trant bent, maar die kans is wel redelijk klein. Als je gewoon één van het plebs bent, word je gemiddeld twee generaties herinnerd. Want ga maar na: weet jij wie de vader van je opa was?

 

6. Als de zon nu zou exploderen, zouden we daar pas over acht minuten en twintig seconden achter komen. En alsnog zouden we er niets tegen kunnen doen.

 

7. Er zijn op onze aardbol zo’n 40 ‘supervulkanen’ die, als ze zouden uitbarsten, elk zo’n miljard levens zouden kunnen opeisen. Maar hé, hoe groot is die kans nou? Ehh, we zijn momenteel 24.000 ‘over tijd’ met zo’n supervulkaanuitbarsting (disclaimer: 24.000 jaar is in het grotere plaatje nog steeds helemaal niets). Hoe groot zo’n supervulkaan dan is? In Yellowstone National Park (Verenigde Staten) staat er eentje die een magmakamer heeft waar heel Tokio in zou passen. Whuuut.

 

8. Er liggen ruim 200 lijken bovenop de Mount Everest. Die blijven daar ook liggen, want het is simpelweg te gevaarlijk ze weg te halen. Het heeft dan wel weer een erg vrolijke naam: Rainbow Valley. Het heet zo vanwege alle kleurrijke jassen die deze overleden mensen aan hebben. Grimmig.

 

9. Ken je het gezegde ‘als een kip zonder kop’? Mike the Headless Chicken was er letterlijk eentje, die nog achttien (!) maanden zonder kop wist te leven. En ja, hier is een Wikipedia-pagina van mét foto.

 

10. Er zijn twee opties: we zijn helemaal alleen in het universum of we zijn dat niet. Welke vind jij angstaanjagender?

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer