Wie was De Mol

 

Nee, de kop is geen typfout. Ik bedoel ook echt wie WAS en niet IS de mol, omdat ik het niet heb over het televisieprogramma maar over iets anders.

 

Afgelopen week mocht ik namelijk een tentoonstelling openen in Kasteel Sypesteyn met die naam. Een tentoonstelling die gaat over een bijzondere man uit de 18e eeuw, dominee De Mol. Zijn levensverhaal leest als een roman – met een triest einde.

 

In 1753 krijgt Loosdrecht een markante nieuwe dominee: Johannes de Mol (ook wel De Moll geschreven). Hij was sociaal begaan, hield van gedichten schrijven en had een passie voor mineralen. De Mol ontwikkelde een grote belangstelling voor porselein; een techniek die in China al eeuwenlang verfijnd was en waar we scheepsladingen van importeerden, maar die in Europa nog in de kinderschoenen stond. Op een veiling bij het Muiderslot kocht De Mol een partij porseleinklei die afkomstig was uit de failliete fabriek in Weesp. Hij ging ermee experimenteren achter zijn huis en realiseerde zich dat hij met het productieproces van bijzonder porselein de armoede in het arme Loosdrecht zou kunnen bestrijden. Zijn idee bleek succesvol en er ontstond een periode van grote bloei waarin de meest bijzondere serviezen werden ontwikkeld. Maar helaas bleek dat niet voor lange duur. Was de ambitie van de dominee te groot? Of was er onder de werknemers een echte ‘mol’ die de geheimen stal?

 

Na ruim tien succesvolle jaren moet De Mol in 1782 zijn levenswerk overdragen aan zijn schuldeisers. Moegestreden en teleurgesteld en niet meer in staat te reizen sterft hij een paar maanden later in een herberg aan de Amstel. En om het nog triester te maken moest hij die laatste periode van zijn leven uitkijken op het pand waarin de agentuur van zijn grootste concurrent gevestigd was: Wedgwood.

 

De kwaliteit van het servieswerk uit zijn periode is ongekend mooi. Het servies met vogels is beeldschoon en is prachtig uitgestald op een eettafel met antiek damast, maar misschien is mijn favoriete ruimte bij deze tentoonstelling wel de kamer waarin allerlei verschillende voorwerpen in eenvoudige vitrines staan uitgestald. Ik ben verliefd op het roze theepotje met de comedia dell’artevoorstelling; zou zo de melkkan, gedecoreerd met blauwe schaapjes en bietrode bloemen in mijn eigen vitrinekast willen zetten. Er zijn chocoladekannen, kommen, theepotten, kopjes, sauskommen, vazen, kortom: meer dan genoeg om je aan te vergapen.

 

 

En als je binnen uitgekeken bent is er altijd nog de tuin van het kasteel…

 

Wie was De Mol?

Ambities in Hollands porselein

van 21 mei t/m 27 oktober 2019
Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150
www.sypesteyn.nl

 

Het terrein, tuin en terras zijn elke dag geopend van 11.00-17.00 uur. De tentoonstelling is alleen te bezoeken met een rondleiding.

 

mei di t/m zo 12.00, 13.30 en 15.00 uur
juni di t/m zo 12.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur
juli/augustus/september di t/m zo 12.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur
oktober dinsdag 13.30 en 15.00 uur

woensdag t/m zondag  12.00, 13.30 en 15.00 uur

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden