Wie is er bij jou thuis de baas over de thermostaat?

 

 

In Huize Smit is het wel een dingetje, we hebben er nog net geen ruzie om.

 

 

Hoewel ik af en toe last heb van de gloeiende 5 minuten als een opvlieger me weer eens te grazen neemt ben ik van huis uit nogal een koukleum. Waar ik in de winter altijd een onderhemd draag, met een blouse, wollen vest en vaak daaroverheen nog een sjaal, krijgt mijn meneer het van het idee alleen al bloedheet. Ik heb dus altijd koude handen en voeten, hij loopt het hele jaar door met een poloshirt en korte mouwen, ook als het buiten -3 is. 

 

Je begrijpt dat de hoogte van de temperatuur hier in huis nogal een dingetje is. Sterker nog, we hebben er nog net geen ruzie om. Ik wil ‘m hoog, hij wil ‘m laag, ook omdat dat scheelt in onze huishoudportemonnee met die absurd hoge energieprijzen. Dus dat maakt dat wij altijd de discussie hebben wat er belangrijker is: een aangename temperatuur of een betaalbare energierekening. Net als bij een heleboel andere Nederlandse stellen, want uit onderzoek* blijkt dat bij een op de twintig huishoudens dit hét onderwerp is voor bonje met je betere helft.

 

Want door de hoge energieprijzen heeft liefst 46 procent van de Nederlandse huishoudens vorig jaar regelmatig de verwarming uit gelaten, ook als dat kou in huis tot gevolg had. In Groningen wonen de meeste stellen voor wie de thermostaat voor discussie zorgt. Niet zo gek als je weet dat de Groningers over het algemeen een slechtere economische situatie hebben en dat daar de meeste slecht geïsoleerde huizen staan.

 

In Flevoland ruziën stellen nauwelijks over de hoogte van de temperatuur of de stookkosten. Dat komt omdat daar de meeste nieuwe huizen staan die supergoed geïsoleerd zijn.

 

 


 

 

Het is ook niet zo gek dat ik het echt kouder heb dan mijn man. Vrouwen hebben nu eenmaal minder spierweefsel dan mannen, dat juist voor warmte zorgt. De dames onder ons hebben meer vetweefsel, wat weliswaar isoleert maar er niet voor zorgt dat er warmte naar je ledematen stroomt. Hallo koude handen en voeten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen, volgens de Universiteit Maastricht werkt de gemiddelde man het liefst bij 22 graden Celsius, terwijl een vrouw het best gedijt in een omgeving tussen de 23,2 en 26,1 graden.

 

I rest my case…

 

 

*Dit is de uitkomst uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht onder 2000 Nederlanders.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit