Werken zolang het kan is het credo
En dat heeft niet alleen economische redenen.
Hoe het moet als ik niet meer werk en het helemaal moet hebben van mijn pensioen en AOW? Ik denk er maar niet al te veel over na, want de waarheid is dat mijn pensioen vooral in mijn huis zit. Hoe het dan moet als het huis is verkocht en ik moet gaan huren? Ook daar denk ik maar niet al te veel over na want huren is, voor zover er überhaupt iets te vinden is, onbetaalbaar. Een tiny house dan maar? Of naar een mediterraan oord verkassen waar wonen en leven net iets betaalbaarder zijn?
Ik ben niet de enige met soms kopzorgen over mijn oude dag. Ook mensen die dachten hun schaapjes comfortabel op het droge te hebben, gaan toch maar weer op zoek naar een bijbaantje omdat hun pensioen niet toereikend is om de gierende inflatie het hoofd te bieden. Zelfs na het kabinetsbesluit de AOW met 10 procent te verhogen is het in veel huishoudens nog steeds hommeles en hoewel veel pensioenfondsen hun uitkeringen verhogen, valt die verhoging in het niet bij de geldontwaarding, die in september maar liefst 14,5 procent bedroeg.
Wat kan je doen om de eindjes aan elkaar te knopen? Besparen op boodschappen en nóg meer besparen op boodschappen? Auto de deur uit? Vakanties en weekendjes weg niet meer doen? Avondje theater of zondagmiddag naar de bios schrappen? Overwinteren aan een vage costa om niet meer te hoeven stoken? Of werken?
Dat laatste dus. Want bijverdienen na de AOW-leeftijd heeft geen gevolgen voor de hoogte van het AOW-bedrag of het aanvullend pensioen en daarbij betaalt iemand van AOW-gerechtigde leeftijd over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief, omdat er geen AOW-premie meer betaald hoeft te worden. Volgens recente cijfers van het CBS groeit het aantal werkende ouderen tegen de klippen op. Sinds 2003 nam het aantal werkende 65-plussers toe van 75.000 tot 300.000 in 2020 en inmiddels heeft meer dan 10 procent van de 67- tot 70-jarigen er een baan bij. Van de bijna 800.000 mensen tussen de 66 en 70 jaar die het statistiekbureau tot de beroepsbevolking rekent, doen 122.000 betaald werk.
Zou dat betekenen dat meer dan een op de acht pensionado’s krap bij kas zit? Gelukkig is dat niet helemaal het geval. Hoewel geld een belangrijke drijfveer is, nemen veel mensen weer een baan(tje) omdat ze werken leuk vinden – en dat geldt niet alleen voor hoger opgeleiden maar voor alle opleidingsniveaus. Want werken levert niet alleen wat op, het houdt je ook scherp, maakt dat je in de maatschappij blijft staan, geeft structuur aan je dag en geeft je een doel, om maar eens wat voordelen te noemen.
Daarbij tennis ik niet, golf ik niet, heb ik geen tuin en speel ik geen bridge en om nou de hele dag niets anders te doen dan met de honden door het bos te sjouwen is ook al zowat. Goddank dat ik kan werken dus.