Werk nóóit meer dan vijf uur op een dag

 

Een kwartiertje lummelen bij het koffiezetapparaat, toch zeker vijf keer vijf minuten per dag bezig met een toiletbezoek, de lunch die een paar minuten uitloopt en dat ommetje om de middagdip tegen te gaan.

 

 

Eerlijk is eerlijk: je bent nooit de volle acht uur per dag productief. Tel het bij elkaar op en de mens snoept er al snel een uur af.

 

Mijn ideale ritme is om half acht ’s ochtends beginnen en dan tot ongeveer elf uur met volle focus werken. Tussen elf en twaalf werk ik het liefst wat mails weg en bel ik wie ik moet bellen. Na de lunch beginnen mijn daluren, waarin er echt minder uit mijn typende vingers komt en rond drie uur vind ik mijn mojo terug. Als ik alleen de meest productieve uren in mijn dag zou werken, dan kom ik op het ideale aantal, blijkt uit onderzoek. Namelijk: vijf (!) uur.

 

Alex Pang is de oprichter van Strategy and Rest en vertelt dat we ons maar vijf uur kunnen concentreren, die andere uren werken we blijkbaar voor spek en bonen. Research wees zelfs uit dat er mensen zijn die maar twee uur en 53 minuten productief zijn. Kanonne, ik heb een beetje te doen met de bazen. De rest van de tijd kletsen ze bij elkaars bureau, scrollen ze op social media en komt er maar weinig van werken terecht. In een vorige job werkte ik vier dagen per week en ik zei altijd gekscherend dat ik in die vier dagen een fulltime job had. Uit het onderzoek blijkt dat dit ook echt zo is. Als je minder uren maakt, dan gaat je productiviteit in de uren die je werkt aanzienlijk omhoog.

 

In IJsland liep een experiment met een vierdaagse werkweek, waar de werknemers wel voor vijf betaald kregen, trouwens. Dit lijkt me een motivatie op zich, toch? Uit deze IJslandse pilot bleek dat de 2500 mensen die gemonitord werden een betere balans in werk en privé kregen en minder last hadden van stress waardoor de kans op een burn-out afnam. Win, win, win. Maar het meest opmerkelijke: de productiviteit bleef hetzelfde als bij een vijfdaagse werkweek of ging zelfs omhoog. Inmiddels is 86 procent van de werkende bevolking overgestapt naar een kortere werkweek.

 

Kleine side note is wel dat de gezelligheid onderling afneemt bij een kortere werkdag én niet iedereen heeft hetzelfde ritme, waardoor je elkaar soms stoort. Maar dat is natuurlijk weer te tackelen met de vrijdagmiddagborrel en een lunchluwte aan het begin van de middag. Iets voor jou, die vijf uur per dag?

 

Bron: RTL, Workjuice

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans