Welkom mannen! Welkom in jullie eigen ballenbak.

 

In dit winkelcentrum hebben ze wel in de smiezen wat het mannenhartje begeert.

 

 

 

Mannen die de halve zaterdag achter hun winkelende vrouw aansjokken; ik heb altijd met ze te doen gehad. De verveling komt hun oren uit, wiebelend van het ene op het andere been, starend in het niets, hangend op een stoel – als die er al is. Suf van ‘ja-staat-je-mooi’ knikken bij alles wat zij uit het rek trekt en hem voorhoudt. Alles is beter dan dit, dus koop het nou maar, vrouw. Koop in godsnaam snel iets zodat we de pleiterik kunnen maken. Vroeger stonden ze in rotten van tien te roken voor de ingang, deze mannen, nu staan ze te telefoonstaren. Of ze proberen zich, stoeiend met een kinderwagen, een weg te banen tussen alle winkelaars door.

 

Dus waarom? Laat ze toch thuis!

 

Of – als het dan toch moet – neem ze mee naar Antwerpen, waar de eerste mannenballenbak van de wereld het licht zag: een mancave die zijn weerga niet kent. Nergens in de wereld zo groot als deze. Een ware mannenhemel van maar liefst 240 vierkante meter en uitgerust met alles wat het mannenhartje begeert. Zoals daar zijn: drie biljarttafels (pool en Russisch, in het Vlaams ook wel toppenbiljart genoemd), twee shotterbakskes (in het Nederlands: tafelvoetbalspellen), een dartbord, een Playstation 4 met kolossaal scherm, een paar luie loungebanken, gratis wifi, sport op tv, een adembenemend uitzicht op de McDonald’s en bier – ja natuurlijk is er bier!

 

 

Zeg nou zelf. Hier kun je hem met een gerust hart een paar uur achterlaten. Wat zeg ik? Kijk maar uit, straks wil ie niet eens meer mee naar huis. Of hij staat volgende week alwéér te trappelen.

 

Voor deze mancave moet je overigens naar Shopping Center Wijnegem, dat aan de rand van Antwerpen staat en de grootste overdekte shoppingmall van de Benelux is. Shoppingcentrummanager Katrien Geysen, die de geestelijk moeder van de mancave is, kreeg aanvankelijk half België over zich heen.

In tijden van toenemend seksisme vonden critici haar idee een ‘stuitend voorbeeld van schaamteloze gender-stereotypering’ en ‘een belediging voor de intelligentie van beide seksen’. Maar nu The Hub een maand open is, hoor je niemand meer. Op Twitter schreef zelfs iemand: ‘Is het mogelijk om Shopping Center Wijnegem te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede? Mijn huwelijk is nog nooit zo goed geweest!’ Als dat geen humor is.

 

 

Bron: Panorama

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans