Welke goede voornemens statistisch gezien wél een kans van slagen hebben

 

Jaja, heus waar, ook dit jaar ga ik meer sporten. Überhaupt beginnen that is, want sinds ik moeder ben geworden wil het nog niet zo opschieten met die Rocycle-lesjes.

 

Ach, ik weet nu al: iets later in dit jaar kap ik er toch weer mee. Te moe, te druk, te duur. Dat soort smoezen die wat sporten betreft altijd werken. En anders kan ik altijd nog mijn kinderen de schuld geven. Nee nee, ik kan echt niet aan de barre burn, ik heb geen oppas. Dat idee.

 

Sommige goede voornemens zijn bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Zo sneuvelt 80 procent van alle goede voornemens die begin januari worden gemaakt. Wat dan wél werkt? Er zijn voornemens die statistisch gezien meer kans van slagen hebben. En daar horen ‘meer sporten’ en ‘afvallen’ niet bij, dus.

 

Volgens Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Radbound Universiteit Nijmegen, werkt een nieuw plan alleen als je het als iets positiefs verpakt. Sporten kost tijd, energie en geld. Daar heb je al gauw geen zin in. Neem een voornemen als geld sparen voor een reis naar New York in december dit jaar. Dat is leuk. Dat wíl je. En dus lukt het je dan sneller om elke maand wat apart te zetten. Uit onderzoek blijkt dat iets dat je wel wilt krijgen, beter werkt dan iets dat je niet wilt moet laten. En ook maak je vaak die voornemens uit ‘hete overwegingen’. Dat wil zeggen: na de feestdagen voel je je vaak lui en volgegeten, dus wil je er wat gaan doen. Maar dat is geen goede basis als motivatie, want dat ‘hete’ gevoel ebt na een week of twee weer weg. En dan boeit het je niet meer, die kilo meer of minder.

 

Neem bijvoorbeeld ook stoppen met roken. Je kunt niet opeens nooit meer een sigaret aanraken als je dat bedenkt na 31 december. Dat werkt niet. Wat wel werkt is elke week het geld van je pakje sigaretten in een potje doen en daar aan het eind van de maand wat leuks mee doen. Zo beloon je jezelf. En wil niet te veel tegelijk. Niet afvallen, meer sporten, nooit meer roken en o ja, ook nog nooit meer uit eten en shoppen want je moet tien duizend euro opzij zetten, hop, 2020 is geen lolletje meer. Maak het jezelf niet te moeilijk: dan is de kans groter dat je sneller de handdoek in de ring mikt.

 

Wat dus wél goede goede voornemens in plaats van ‘meer sporten’ zijn:

 • Concrete, kleine doelen. De trap nemen op het werk. De fiets pakken op maandagochtend. De auto een straat verder parkeren zodat je langer moet lopen. 
 • Elke dag een wandeling maken van een kwartier. Dat moet iedereen lukken.
 • Tijdens het tandenpoetsen tien squats doen.
 • Voordat je gaat douchen een minuut planken.
 • Elke week één uur een vast lesje volgen. 
 • Inschrijven voor een teamsport: dan moet je wel. 
 • Doordeweeks niet meer roken. Jezelf het op een feestje gewoon gunnen.
 • Op maandag en dinsdag vegan eten.
 • Eén vaste keer per maand iets mogen shoppen. 
 • Een boek naast je bank of bed leggen zodat je dat sneller pakt dan je Netflix.
 • De snoeppot verder weg zetten dan naast je op de bank.

 

Door: Redactie Amayzine.com