Als iemand ook maar enige notie had gehad daar in Arnhem

 

Kunnen we niet afspreken dat een vader en een zoon die omkomen, in dezelfde lift die de moeder en de dochter ternauwernood overleven, de spreekwoordelijke druppel waren? 

 

In deze flat aan het Arnhemse Gelderseplein is het goed gebruik om spullen die je zelf niet meer kunt gebruiken in de hal te zetten. Aldus belandt de bank van de familie X. ook in de hal. Het is vlak voor oud en nieuw 2019. Omdat iedereen weet dat die bank daar met de beste bedoelingen is neergezet blijft ie er staan. En staat ie er nog als twee tieners uit de flat op oudjaarsavond vuurwerk gaan afsteken. Een van de twee legt vuurwerk op de bank en steekt het aan. Dat is op precies hetzelfde moment dat de familie Y. opa en oma een goed 2020 heeft gewenst en in de lift is gestapt om naar huis te gaan.

 

Als iemand ook maar enige notie had gehad! Maar dat had dus niemand. En zo voltrok zich aan het Gelderseplein een ramp zo groot dat twee levens abrupt werden beëindigd en vele andere nooit meer hetzelfde zullen zijn. En nee! Ik wilde het echt niet meer over vuurwerk hebben! Niet weer! Maar dit drama is simpelweg te groot om het er niet over te hebben. Al is het maar omdat de vrouw die in de lift haar man verloor en haar zoontje niet meer zal zien opgroeien het verdient dat we van haar afschuwelijke lot willen leren. Hetgeen ook wel het minste is wat we kunnen doen voor haar dochtertje dat het voor de rest van haar leven zonder haar vader zal moeten stellen en geen boertje meer heeft. 

 

Want hoeveel jaarwisselingen hebben we nog nodig voordat? Hoeveel moeders moeten hun kinderen nog verliezen en hoeveel kinderen hun ouders? De waarheid is dat kinderen en vuurwerk sowieso niet samengaan en grote mensen en vuurwerk heel vaak ook niet. Daarom is het al heel veel jaren elke oud en nieuw foute boel en wordt het met het jaar erger. Daarom laait de discussie over het al dan niet mogen knallen telkens weer op om daarna ook weer net zo hard te verstommen.  

 

Kunnen we niet afspreken dat een vader en een zoon die omkomen, in dezelfde lift die de moeder en de dochter ternauwernood overleven, de spreekwoordelijke druppel waren? Dat elke tiener die moet leven met de gevolgen van een uit de hand gelopen potje vuurwerkklooien in de hal van zijn eigen flat er een teveel is en dat we onze kinderen tegen zichzelf in bescherming moeten nemen? 

 

Een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou in zicht zijn volgens de Volkskrant van donderdag jl. Omdat steeds meer politieke partijen dan eindelijk toch voor rigoureuze maatregelen zouden zijn. Zou het? Hebben we inderdaad geleerd van het lot van de vrouw die haar man verloor en haar zoontje niet zal zien opgroeien? En heeft haar dochtertje, dat het voor de rest van haar leven zonder haar vader zal moeten stellen en zelfs geen broertje meer heeft om ruzie mee te maken, onze ogen dan toch nog geopend? Dat zou inderdaad het minste zijn.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans