Welk zomer­zon­type ben jij?

 

Anita: Mijn moeder kon urenlang op een bedje in de zon liggen. Ik herken dat gevoel wel. Zodra de zon schijnt word ik onrustig, enerzijds wil ik alles uit mijn handen laten vallen en in de zon gaan liggen, anderzijds wil ik gewoon doorgaan met waarmee ik bezig ben, zodat ik daarna lekker met een vriendin op een terrasje in de zon kan gaan zitten.

 

Heerlijk die zonnestralen die je elke dag aan kracht voelt toenemen. De zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, wat een positief effect heeft op ons humeur. Maar met een teveel aan zon verbrand je en heb je meer kans op huidkanker. Het is dus echt belangrijk dat je goed voorbereid de zon ingaat. Met een lichte huid in de zon is het helemaal oppassen geblazen (ik spreek uit ervaring), maar ook een getinte huid heeft goede zonbescherming nodig.
 

Welk zontype ben je?

 

Strandtype
Je bent dol op zee, zon en strand en je gaat het liefst elk jaar op vakantie naar een strandbestemming. Goede zonprotectie is dus uitermate belangrijk. Vermijd de zon tussen 11 en 15 uur, een beetje afhankelijk van in welk land je bent, en begin met smeren met factor 50. Ga na een week over naar factor 30. Wil je die bruine tint zo lang mogelijk vasthouden, gebruik dan ook een aftersun.

 
Terrasjestype
Vind je het heerlijk om met vrienden in de zomer op een terras te zitten en ga je het liefste naar een stad op vakantie? Ook dan moet je goed voorbereid de zon is. Op zo’n terrasje verbrand je sneller dan je denkt. Het beste kun je voordat je naar buiten gaat je gezicht insmeren, ook al schijnt de zon niet, de stralen komen ook door de wolken heen. Tegenwoordig zijn er handige zonnebrandsprays, zodat je op het terras moeiteloos nog een extra laag kunt aanbrengen en je make-up gewoon blijft zitten.

 
Sporttype
Je herkent het vast wel, dat je na een middagje fietsen een rood verkleurde huid hebt, terwijl de zon nauwelijks scheen. Als je sport merk je niet dat je verbrandt. Sporters moeten dus extra goed smeren, het liefste met waterproof producten zodat de crème niet door zweet direct van je huid spoelt. Er zijn steeds meer mensen die ook in de winter een beschermingsfactor smeren.
 

Uit-de-zon-type
Je hebt een hekel aan de zon want je weet dat je bij de minste of geringste zonnestralen een verbrande huid hebt. Ook al blijf je waar mogelijk uit de zon, ook voor jou is smeren erg belangrijk. Het beste kun je direct bij je ochtendroutine bijvoorbeeld factor 30 aanbrengen en dit na een paar uur herhalen. Een te hoge factor heeft namelijk weer nadelen voor de aanmaak van vitamine D.

 
In-de-tuin-werk-type
In de zon liggen hoeft niet voor jou, je bent liever actief bezig in de tuin bijvoorbeeld. Ook al schijnt de zon niet, smeer je in met een hoge beschermingsfactor.

De schadelijke straling komt namelijk gewoon door de wolken heen. Net als het sporttype heb je helemaal niet door dat je lang in de zon bent en voor je het weet zijn je armen en rug verbrand.

 
Altijd-bruin-type
Je gaat het liefste een paar keer per jaar naar de zon op vakantie en je doet je best om het hele jaar een zonnige tint op je huid te hebben. Bruin zonder zon is dan ideaal voor je. Je bent dan het hele jaar mooi getint en je hoeft niet de hele tijd in de zon te liggen. Belangrijk om te weten is dat zelfbruiners de huid wel bruin kleuren maar er niet voor zorgen dat er melanine aangemaakt wordt in de huid. Let dus extra goed op als je de zon in gaat en smeer met een hoge factor om verbranden te voorkomen.
 

 

Tip 1: de beschermingsfactor neemt af naarmate je zonnebrandcrème langer bewaart. Het beste is dus elk voorjaar nieuwe zonnebrandcrème te kopen en de oude fles weg te gooien.

 

Tip 2: Welke factor je ook smeert, na ongeveer 2 uur is het goed om je weer opnieuw in te smeren.

 

Tip 3: Een te hoge factor is gek genoeg niet goed voor je huid omdat je dan ook de aanmaak van vitamine D blokkeert.

 

Tip 4: Breng zonnebrandcrème royaal aan voordat je de zon ingaat. Het liefst minimaal 30 minuten van tevoren zodat de crème kan intrekken.

 

Dit zijn handige zonproducten:

 

 

 


 

1. Een lichtgewicht crème die de tekenen van huidveroudering verminderen. Lancaster Sun Perfect Illuminating Cream SPF 30 €37,48
 

 

 

2. Anti aging zonnebrandcrème SPF 50, Nivea Visage €16,79
 


 

3. Speciaal voor de gevoelige huid. Ladival allergische huid SPF 30 €13,99
 


 
4. Speciaal geschikt voor de gebruinde huid, geeft direct een mooie bruine gloed en is rijk aan vitamine E. SPF 15 Collistar Supertanning dry oil €39,19
 


 
5. Transparante spray met hoge bescherming speciaal voor de lichte huid. Kruidvat Solait SPF 50 €9,99
 

 

 

6. Een bruin-verlengende aftersun, die de huid na de zon kalmeert, voedt en beschermt. Filorga UV Bronze Aftersun €34,40,-
 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars