Weleens last van gepieker?

 

Moet je deze wijze uitspraak even lezen, je zou hem bijna inlijsten. Kan altijd van pas komen als je je ergens zorgen over maakt. Mijn kapster had trouwens ook nog een goeie.

 

Als je je geheugen wilt testen, moet je je eens proberen te herinneren waar je je een jaar geleden rond deze tijd zorgen over maakte.’

 

Ik sloeg aan het piekeren… een jaar geleden… waar was ik, wat deed ik, wat speelde er toen? Het is dat ik de foto’s nog heb in m’n ‘time-hop-app’, anders was ik er nooit uitgekomen. Ik zat me vandaag een jaar geleden druk te maken of ik wel in de goeie rij stond voor de boot naar Finland. Nou, dat is dus allemaal goed gekomen, want de foto die je hier ziet is vanaf de goeie boot gemaakt, dus we kwamen gewoon in Finland aan. En achteraf (zeker nu, een jaar later) moet ik er nog om lachen ook, hoezo zou je je daar nou druk over maken? Probleem van niks. Natuurlijk kwam dat goed.

 

Dat bedoelen ze natuurlijk helemaal niet met zo’n uitdrukking. Wat ze bedoelen is dat je zorgen altijd heel groot lijken, vooral als het de dingen zijn waar je je nú zorgen om maakt. Die zorgen van een jaar of jaren geleden worden dan in de meeste gevallen zorgjes van niets. En gelukkig maar. Anders trokken we het misschien al lang niet meer.

 

De kunst is nu natuurlijk nog om de zorgen van vandaag een beetje in een ander perspectief te zien, zodat ze makkelijker te behappen zijn en je er dus veel minder last van hebt. Even in de tijdmachine en je afvragen hoe je er over een jaar tegenaan kijkt. Kijk, daar helpt zo’n gezegde dan weer mooi bij. Als je er maar even bij stilstaat krijg je jezelf wel weer een beetje op de rails.

 

 

Ik vergeet nooit wat m’n kapster ooit zei toen ze net een serie problemen had opgesomd: ‘Ach, het wordt automatisch weer kerst.’ Gebruik ik nog best vaak om iemand even op een ander been te zetten. Of mezelf. Want dat is ook weleens nodig natuurlijk; ik heb er af en toe ook een handje van om aan beren en olifanten te doen. Jij niet natuurlijk? Of wel?

Door: Franska

Afbeelding van Franska