Weleens gehoord van de pluk-de-dagverzekering?

 

Die verzekert tegen kopzorgen om geld bij de diagnose kanker.

 

Honderdzestienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker. Honderdzestienduizend keer de schok om de diagnose, de pijn van de behandeling, leven tussen hoop en vrees, de angst voor het onbekende, de strijd of de overgave. Als er één ding is wat je hier niet ook nog eens bij kunt gebruiken dan zijn dat geldzorgen, zo is de gedachte. Ouders moeten tijd vrijaf kunnen nemen voor hun zieke kind, kinderen voor hun ouder, geliefden voor hun geliefde en vrienden voor hun vriend. Onbetaald verlof kost geld. De vraag is of je die buffer hebt. Oppas voor kinderen idem. En dan hebben we het over alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie om te revalideren of andere remedies die buiten je polis vallen nog niet eens gehad. Laat staan over het afwerken van je bucketlist.

 

Sinds donderdag is de impact die kanker op je leven heeft te verzekeren met de Carpe Diempolis [https://carpediempolis.nl/]. Hiermee verzeker je – en nu lijkt het wel een reclamespot – dus niet de zorgkosten van kanker maar het bijbehorende financiële plaatje. De polis is bedacht door Sander Franken en ervaringsdeskundige Merel Franken-Servatius die in 2002 als alleenstaande moeder moest dealen met leukemie bij haar zoon Joël, toen zeven jaar oud. Extra geld voor huishoudelijke hulp in de weken die ze doorbracht in het ziekenhuis, of voor opvang voor haar andere zoon, was heel erg welkom geweest in die tijd. Merel was echter aangewezen op de hulp van haar omgeving en zag die omgeving, hoe toegewijd ook, op een gegeven moment toch afhaken. Waardoor Merel, los van de angst om haar kind, ook constant financiële sores had.

 

Wat de premie van de Carpe Diempolis betreft, die hangt af van leeftijd, gezondheid en het gewenste bedrag – je kunt je verzekeren voor een financiële buffer tussen de tien- en de honderdduizend euro. Als de polishouder – of diens kind tot achttien jaar – kanker krijgt, wordt de som geld in één keer op de bankrekening gestort en bovendien gaat de helft van de winst van Carpe Diempolis naar KWF. Naar erfelijkheid in de familie wordt overigens niet gevraagd, maar roken en overgewicht kosten extra. Een concreet voorbeeld: een niet-rokend persoon van 30 jaar, met een gezond gewicht, betaalt maandelijks zo’n 16 euro om zich te laten verzekeren voor 30.000 euro. 

 

Of er kanttekeningen zijn? Hoewel twee op de drie mensen met kanker ouder dan 65 jaar zijn, loopt de verzekering precies tot 65 jaar. Bij die leeftijd stopt de polis ook en er komt geen restitutie op de betaalde premie – ‘anders zou het onbetaalbaar worden’. Voorts kun je je niet verzekeren als je al kanker hebt of als er een vermoeden is dat je het hebt – ‘een brandend huis valt niet te verzekeren’, maar als je zes maanden premie hebt betaald en dan de diagnose krijgt, zit je safe. 

 

Misschien toch nog niet zo gek die polis. Al is het maar om nog één keer te kunnen bungeejumpen terwijl het er anders nooit meer van zal komen.

 

 

Bron: NRC

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans