Wel doen of niet doen: praten over je salaris

 

In Nederland voelt het not done om te praten over geld, behalve dan als iets echt een kóópje was. Vragen naar de prijs van een huis doe je niet, daar heb je tenslotte het stiekem kijken op Funda voor.

 

 

In ondernemend Nederland is het een doel op zich om te zorgen dat je niet in de Quote500 terecht komt. En praten over het bedrag of de loonstrook? Dat is zo banaal. Of misschien toch niet?

 

Ik weet nog dat een collega het voorstelde in mijn eerste baan: laten we de salarissen opengooien in het team, dan weten we wie te weinig krijgt en wat er te halen valt. Een lichaamstaalexpert had vast gesmuld van alle signalen en het gebrek aan tekst. Ik schoof zelf een beetje van de voorste rij naar de achterste, want ik stond niet te springen om met cijfers te strooien. Als ik één ding vanuit huis meekreeg, is dat over alles te onderhandelen valt, dus ik wist dat ik er niet lullig voor stond. Puntje bij paaltje deelde helemaal niemand het. Netjes of juist dom?

 

Op Evajinek.nl deelt Anne Abbenes van het Financial Psychology Institute haar bevindingen. Zij stelt dat het juist goed is om transparant te zijn over geld, omdat het bij kan dragen aan je financiële en mentale gezondheid. Maar, zegt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, het kan ook slecht zijn omdat je jezelf voortdurend aan het vergelijken bent met collega’s. Zelf ken ik bedrijven waar iedereen van elkaar weet wat ze verdienen. Elke functie heeft een bijpassende waardering, daar valt verder weinig aan te duwen en trekken. Presteer je goed? Dan krijg je een bonus aan het einde van het jaar. Zo simpel werkt het. Een uitzondering blijkt in de praktijk, want praten over geld is eigenlijk alleen nog maar gebruikelijk onder zzp’ers. Die kijken rustig mee in elkaars portemonnee om de eigen onderhandelingspositie te versterken.

 

Geld gaat van generatie op generatie, waardoor je vaak hetzelfde omspringt met financiën als degene die verantwoordelijk was voor jouw opvoeding. Was het bij jou thuis niet oké om te praten over je salaris? Dan is de kans groot dat jij het ook niet doet. Op geld ligt een nog veel groter taboe dan op seks.

 

Praten over je salaris kan voor iedereen nuttig zijn, maar vooral voor vrouwen. Het is namelijk de enige manier om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Vrouwen verdienen in eenzelfde functie vaak nog steeds 14,6 procent minder dan mannen. Je hoort vaak dat we dan maar beter moeten onderhandelen, maar daar blijkt het níks mee te maken te hebben. We krijgen onderaan de streep gewoon minder.

 

En nu? Gewoon gaan vragen aan die collega? Dat kan, maar het helpt ook al om met vrienden te bespreken wat ze nou eigenlijk verdienen. In vertrouwen, om een beetje aan het idee van praten over geld te wennen. Het is nooit verkeerd om te weten wat je werk waard is.

 

Bron: evajinek.nl

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans