Weg romantiek: getrouwd zijn maakt niet gelukkiger 

 

Het was een prachtig weekend, vorig jaar in mei. Het was warm, er was sfeer en er was veel liefde. 

 

Ik had het voor geen goud willen missen en ik kan de foto’s nog steeds niet terugkijken zonder emotioneel te worden. Laat staan de speeches na te lezen. Wat een moment in mijn leven: mijn bruiloft. Toch had ik volgens onderzoekers beter die hele rambam achterwege kunnen laten, want vrouwen zouden niet gelukkiger worden van het huwelijk. Want, aldus wetenschappers: ‘De gezondste en gelukkigste subgroep van de bevolking bestaat uit vrouwen die nooit zijn getrouwd of kinderen hebben gekregen.’ Heb ik dat even onhandig gedaan, met een ring om mijn vinger en twee zoontjes op mijn schoot.

 

Uit eerdere studies blijkt wel dat getrouwde mensen gelukkiger zijn dan niet getrouwde mensen, maar dat dit effect na twee jaar wel weer is weggeëbd. 

 

Het komt volgens de wetenschap zo. Het lijkt vaak dat je als single moet zorgen dat je zo snel mogelijk een relatie krijgt. Maar waar je misschien geen rekening mee houdt, is dat je ook een verkeerde relatie kunt krijgen. Een partner hebben die je niet uitdaagt, die net niet echt naar je luistert, die meer aan zichzelf denkt, die jouw dromen niet belangrijk vindt, die  je ook zo weer inruilt voor een jonger en blonder exemplaar. Uiteindelijk kun je van een matige man een stuk ongelukkiger worden als vrouw dan wanneer je vrijgezel blijft en voor je eigen lifegoals streeft. 

 

Niet trouwen dan? Volgens het CBS telt Nederland ruim drie miljoen ‘gehuwde stellen’, maar er zijn nog veel meer stellen die samenzijn en kinderen hebben en samenwonen maar niet getrouwd zijn. Misschien hebben die het dus wel beter bekeken dan ik en mijn man, want het scheelt je een hoop geld en plannen. Maar als je toch in team trouwen zit, dan blijft de vraag… Is het zo dat getrouwde mensen gelukkiger zijn door het huwelijk of dat in eerste instantie gelukkigere mensen sowieso sneller trouwen? Dat klinkt ergens aannemelijk, want blije mensen zijn in principe wat leukere partners en zullen dus sneller een lover vinden om mee te hokken. En deze love question blijft lastig te beantwoorden.

 

En omdat het antwoord toch niet te geven is, zou ik zeggen: doe vooral wat je zelf wilt. Als jij niet wilt trouwen maar wel kinderen wilt, best. Als je graag wilt trouwen en een enorm landgoed wilt afhuren voor een megafeest met bloemen en saxofoons, ook prima. Doe waar jullie blij van worden en wat bij jullie leven past. Zolang je maar samen bent met de juiste man – dan is alles goed.

 

Door: Redactie Amayzine.com