Weg met dat schuldgevoel!

 

Bang om je tonnetjerond te eten met kerst en als een grote kerstbal het nieuwjaar in te rollen? Nergens voor nodig. Waarom zou je jezelf van alles ontzeggen met kerst? 10 redenen om dat niet te doen.

 

1. Je wordt echt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, eerder tussen oud en nieuw en kerst. Dus laat los al die zorgen en neem het ervan.

 

2. Wist je dat schuldgevoel alleen maar leidt tot meer eten? Veel mensen gaan daardoor na een eetbui vasten of heel erg aan de lijn doen, wat weer tot gevolg heeft dat ze veel zin krijgen in eten en er weer een vreetbui kan ontstaan. Dus vast voor en na kerst niet te erg. Het brengt je in een vicieuze cirkel. Bovendien is die wisseling slecht voor de spijsvertering. Regelmatig eten werkt het best. En dat het met kerst wat meer is, maakt niks uit.

 

3. Waarschijnlijk is de sportschool niet het eerste waaraan je denkt met kerst. Maar met een winterwandeling van een uur kom je een heel eind. Je verbrandt er al gauw 300 calorieën mee. Hetzelfde geldt voor het maken van een sneeuwpop of meedoen aan een sneeuwballengevecht. Met een uurtje schaatsen op de ijsbaan werk je zelfs 400 calorieën weg. Kun je mooi weer een dessert van eten.

 

4. Tipje voor volgend jaar misschien: de meest favoriete kerstschotels zijn kalkoen, kip en eend en laten dat nou alle drie caloriearme gerechten zijn vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Als je voor het bakken of braden het vel verwijdert, hoef je je al helemaal weinig zorgen te maken. Gebruik weinig olijfolie voor het bakken en stoom de kalkoen, kip of eend gaar met wat toegevoegd water.

 

Hoe lekkerder, hoe beter

 

5. Je had er ook voor kunnen kiezen om eerste kerstdag alles te eten wat je lekker vindt. Hoe lekkerder, hoe beter. Tweede kerstdag doe je dan iets voorzichtiger. Nee, niet vasten, gewoon drie maaltijden eten, maar misschien iets minder chocoladekransjes en kerststol. En anders gewoon genieten. Want dat is gezond. Spijt krijgen is super-ongezond. 

 

6. Een andere optie is om het ’s ochtends en ‘s middags licht te houden met yoghurt en fruit en een salade of een soepje. Dan hoef je je ‘s avonds niks te ontzeggen.

 

7. Wist je dat koken hard werken is, zeker wanneer je voor een grote groep kookt en met zware pannen en potten in de weer bent. Met het boodschappen doen, tafeldekken en uitserveren verbrand je een hoop energie. Alleen daarom heb je al een lekkere maaltijd verdiend. Kijk!

 

8. Lekker veel drinken. Ja alcohol, maar vooral ook water. Het geeft je eerder een vol gevoel en voorkomt ook nog eens dat je ladderzat onder de tafel glijdt.

 

9. Wat nou schuldgevoel? Met feestjes kun je juist iets heel goeds doen voor de komende tijd. Namelijk jezelf trainen om langzaam te eten. Het spel gaat als volgt. Je mag alles eten wat je lekker vindt. Vet of zoet, het maakt niet uit, zolang je maar langzaam eet. Werk niet alles snel naar binnen maar geniet ervan. Je hersenen hebben zo’n twintig minuten nodig om het signaal door te krijgen dat je genoeg gegeten hebt. Als je langzamer eet, zul je minder calorieën binnenkrijgen. En met veel afleiding aan tafel moet dat toch wel lukken?

 

10. Last but not least: wees een beetje lief voor jezelf! Het jezelf opleggen van nóg meer restricties leidt vaak tot grip verliezen, falen en nog meer eten. Zo zonde.
 
Lees ook de vorige aflevering, waarin Franska vertelt over de afterparty die we hier houden .
 

Door: Wies Verbeek
Beeld: Half Baked Harvest