Weetjes die nep klinken, maar dat niet zijn

 

Het is weer tijd voor wat bizarre weetjes waar je sowieso indruk mee kan gaan maken.

 

 

 

Maar eerst moet je ze zelf even verwerken, want er zitten best wel opmerkelijke tussen. Ja, ik heb weer m’n best voor jullie gedaan, want veel van deze feitjes klinken misschien nep, maar zijn dat niet. Bij nummertje acht heb ik al een waarschuwing gezet, maar dat doe ik nu ook maar alvast hier: het is écht klikken op eigen risico. M’n Amayzine-collega’s heb ik er namelijk al nachtmerries mee bezorgd.

 

1. De periode waarin dinosaurussen leefden is zó lang dat er dinosaurusfossielen bestonden terwijl ze er nog waren
Om het nog even bizarder te maken: dinosaurussen bestonden vanaf het Triassic-tijdperk tot aan het eind van het Cretaceous-tijdperk. Oftewel, dat is DRIE keer zo lang als van het Cretaceous tijdperk tot nu. De Tyrannosaurus Rex leefde bijvoorbeeld dichter bij de uitvinding van de iPad dan bij de periode waarin de Stegosaurus leefde. En dat is niet eens een klein verschil; we praten dan over wel tien miljoen jaar verschil.

 

2. Wanneer je droomt is er één deel van je brein dat de verhaallijn creëert, terwijl een ander deel de gebeurtenissen meemaakt en de verschillende plottwists niet ziet aankomen
Hoe grappig is dat? Overigens staan ze niet helemaal los van elkaar, want de verhaallijnen kunnen nog wel eens veranderen, afhankelijk van je emotionele reacties op bepaalde twists.

 

3. Ongeveer 99,85 procent van alle massa in ons zonnestelsel is te vinden in de zon
Holy shitballs. Ik heb echt een extreme fascinatie voor alles wat met de ruimte te maken heeft en ik verbaas me er elke keer weer over hoe intens groot die is, en hoeveel daarvan gewoon complete nietsheid is. BRB, ik ben weer even in een existentiële crisis beland.

 

4. De reuzenmanta is groter en zwaarder dan een normale auto
En dit is een rog, hè. In het Engels wordt dit beest de manta ray genoemd, en hij is echt intens. Ik heb hem alleen maar gezien op foto’s waarop hij alleen op staat dus dan heb je weinig vergelijkingsmateriaal, maar deze beesten zijn ongeveer 4,5 meter lang en 7 meter breed. Hun gewicht? Maximaal 3000 kilo. En dat ziet er echt bizar uit naast een duiker. 

 

5. Als alle DNA van een gemiddeld persoon uitgestrekt zou worden in één enkele lijn, zou het de zon raken. En weer terug. En dit 248 keer. Oftewel twee keer de diameter van ons zonnestelsel  
en ja, dat is echt héél lang.

 

6. Als de complete geschiedenis van de aarde zou worden samengeperst in één dag, zou de mensheid pas de laatste seconde voor middernacht verschijnen
Dit vind ik toch ook altijd zo fascinerend en het heeft natuurlijk ook wel iets met het eerste punt te maken. De aarde bestaat al zó lang en ik heb het idee dat ik daar niet vaak genoeg bij stil sta.

 

7. Er zijn vier keer zoveel unieke manieren om een standaard pak spelkaarten te schudden dan dat er atomen zijn in de Melkweg
En dan bedoel ik een pak kaarten van 52 stuks. Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Je leest het hier. Mind = blown.

 

8. Tumoren kunnen haren, tanden, botten en spieren groeien
Doodeng. En zo ziet het er ook uit. Klikken op eigen risico.

 

9. Tijd is niet per se lineair
Tenminste, als we Stephan Hawking mogen geloven. Ik heb de laatste tijd een aantal van zijn boeken gelezen: ik vind het reuze interessant en ik snap wat er staat, maar ik snáp het niet. Ik vind dit zo’n bizar concept dat ik er echt hoofdpijn van kan krijgen.

 

10. Voor elke menselijke cel in ons lichaam staat er één bacteriële cel tegenover
In dat opzicht zijn we dus voor de helft mens en voor de helft bacterie. Sterker nog: eerst werd er gedacht dat de bacteriële cellen zelfs in de meerderheid waren.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer