Weet jij het verhaal achter je desserts wel?

 

Thuis ben ik niet echt een zoetekauw, maar als ik uit eten ga des te meer.

 

 

 

Vaak gaan mijn ogen gelijk richting het dessert als ik de menukaart onder mijn neus krijg. Van cheesecake tot soufflé — ik kan daar zó gelukkig van worden. Maar wist je dat het verhaal achter al die zoete gerechten lang niet zo zoet is? En als consument ben je je daar waarschijnlijk helemaal niet zo bewust van.

 

Zo is uitbuiting van boeren helaas echt geen uitzondering. Daarnaast wordt het lang niet altijd duurzaam geproduceerd, met ontbossing en armoede als gevolg. Ik moet eerlijk toegeven dat dit ook niet bij mij bekend was — tot ik de nieuwe campagne van Solidaridad tegen kwam.

 

Zij willen de consumenten meer kennis en inzicht geven over de achtergrond van verschillende ingrediënten. Maar hoe kan je dat goed laten overkomen bij ons, de consumenten? Nou, door een gratis magazine uit te geven.

 

Ook opende Solidaridad een tijdelijk pop-up restaurant, waar chef Max Ferrari Scanarotti een viergangen dessert-only menu serveerde. De nadruk lag op de ingrediënten die uit landen met een tropisch klimaat worden geïmporteerd — denk daarbij aan chocolade, koffie, banaan en bijvoorbeeld thee. De regels daar zijn behoorlijk anders dan in Nederland, in het nadeel van de arbeiders.

 

En precies dat willen ze ook aankaarten in hun gratis BitterSweet magazine, dat je online gratis kan bestellen, waar je veel meer achtergrondverhalen kan lezen, en waar je tips voor boodschappen doen in vindt én lekkere (eerlijke) recepten.

 

Benieuwd wat voor informatie je daar allemaal in vindt? Ik heb alvast een voorproefje, wedden dat je deze informatie nog niet wist?

 

Thee

Wist je dat vooral vrouwen in de theesector het zware (fysieke) werk doen? De mannen krijgen sneller managementfuncties en functies die lichamelijk minder zwaar belast zijn. Hierdoor zijn de vrouwen veel vatbaarder voor ziektes en moeten ze werken in noodweer. Dankzij het Trinitea programma van Solidaridad, waar deze vrouwelijke theeboeren in centraal staan, krijgen ze advies en training van experts uit deze sector. Hierdoor wordt de productie duurzamer, maar wordt het werk ook veiliger voor de vrouwen.

 

Bananen

Ziektes zijn een grote bedreiging voor de bananenteelt, en dat terwijl het tot basisvoedsel over de hele wereld behoort. Ziektes als schimmel verspreid zich daarnaast ook nog eens met een rap tempo en is daardoor moeilijk om tegen te houden. Solidaridad leert deze bananentelers de juiste hygiëne toe te passen, maar dit is geen structurele oplossing voor het probleem. Wetenschappers buigen zich nog steeds over hoe hiermee moet worden omgegaan.

 

Benieuwd naar meer achtergrondverhalen? Je kan het magazine hier helemaal gratis bestellen.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer