Ik heb een leuke verrassing

 

En die heeft te maken met Yvette van Boven en haar prachtige boek Home Baked.

 

 

 

Zat ik lekker te genieten van de nieuwe uitgave van het allerprachtigste boek ‘Home Baked’ van Yvette van Boven, dacht ik ineens: weet je wat, ik app haar even, veel te lang niet gesproken.

 

Ik: Hoi Yvette, zit je al in Ierland?
Yvette: We zijn aan het draaien in Maastricht op de Maas!
Hierna vliegen we door naar Ierland.
Yvette: Maar gelukkig redde ik het net om nog een boek aan je af te leveren voor vertrek. Het was een heel druk najaar. We draaien een nieuwe serie, ik neem drie keer per week een podcast op, mijn bakboek is opnieuw uitgebracht en ik (we, Oof natuurlijk ook) wonnen het Gouden Kookboek dit jaar.
Daarnaast blijf ik doorstomen voor Libelle en Volkskrant. Dit waren wel een paar van de pittigste maanden ooit. Wel te gek leuk, maar veeeeeel.
Dus ik piep er heel even tussenuit om bij te tanken in natuur met niks. Geen afleiding niks. Boeken lezen, wandelen en breien. Echt waar hoor.
Haardje aan. Kopje thee. Dat werk. X
Ik: Nu al antwoord! Tijdens je opnamen!
Yvette: Ja!
Yvette: Nu moet ik weer even hier meedoen! Hahaha. We doen om en om.
Ik: Naar Ierland… zo mooi. Ik zou graag weer een keer terug willen. Maar jij hebt er meer mee hè?
Yvette: Ja het is er prachtig.
Ik ben er geboren en opgegroeid, ooit keer ik terug nam ik me voor. En dat gebeurde een paar jaar geleden. Ik zit nu helemaal in het zuiden, ik groeide op in Dublin. Maar nu wilde ik juist die rust, de warme Golfstroom en de natuur die daar is.
Er zitten ook heel veel leuke restaurants en goeie producenten, dat was ook wel een reden om hierheen te verhuizen. Nu zit ik er de helft van mijn tijd. Wanneer het werk ’t me toelaat. Ik heb daar ook internet natuurlijk, dus ik kan daar ook doorwerken.
Ik: Heerlijk. Dus eigenlijk heb je twee ‘levens’. Ik heb zo’n bewondering voor wat jij allemaal doet. Niet alleen recepten bedenken, maar ook nog zelf koken voor de foto’s en de complete vormgeving van je boeken doen. Zelf ook nog letters maken, bijvoorbeeld geknipt van papier en dan de tekeningetjes. Heb je ooit weleens vrij? Of voelt het niet als werk? En… wat vind je het leukste om te doen?
Yvette: Moet nu rijshots doen! Antwoord weer zo! Hahahaha leukste interview ooit.

 

 

Ik: Dankjewel. succes!
Yvette: Ja ik heb twee levens. Eigenlijk wel 10. Ik heb veel petten op ja, maar ik vind het allemaal zo fantastisch om te doen. Ik kan ook moeilijk stilzitten.
En ja, ik zie toch ook een hoop niet als werk, als ik even niks doe zit ik toch weer iets te knutselen, bouwen, bakken of te planten. In Ierland is er ook een hoop te doen nog wat dat betreft.
In mijn elfde leven word ik tuinman.
Ik: Je bent toch al een soort tuinman? Even over je bak-leven: Wat vind je zelf het allerlekkerste recept uit je bakboek? Nee wacht: Als je ter plekke mocht kiezen wat er uit je bakboek voor je neus zou komen te staan op dit moment, wat zou je dan willen?
Yvette: Hahahahaa jeeeezus wat moeilijk.
Even denken hoor…
Yvette: De omgekeerde pruimen-hazelnootcake blijft een taartje dat ik ontzettend vaak maak. Hij ziet er ook altijd zo prachtig uit. In andere seizoenen maak ik hem met ander fruit: peren, ananas, mango, appel, alles kan.
De bounty-brownies zijn verslavend. The best of all worlds zeg maar.
En… moment ik zoek m even:
De bramenkruimelcake. Klinkt simpel, maar alles is goed aan deze cake. Het deeg, de karamellerige kruimlaag en de bramen… oh man. Verslavend lekker.
Maar ik kan nog even doorgaan hoor. Want er staan alleen maar lievelingen in dit boek.
Ik: Mmmmm… het water loopt me in de mond. Het is ook zo’n heerlijk boek. Trouwens… wat ben je eigenlijk voor opnames aan het maken daar in Maastricht? Waar is het voor?
Yvette: We zijn een nieuw seizoen ‘Streken van Van Boven’ aan het draaien. Ik ga in Nederland (en soms net over de grens!) op zoek naar de oorsprong van klassieke gerechten die elke Nederlander kent. Het is het leukste seizoen ooit. Ik leer zoveel bij! Xx
Ik: Wanneer wordt het uitgezonden?
Yvette: Pas eind mei beginnen we! Duurt nog wel even hoor.
Ik: Iets anders: is je Bakboek is een soort heruitgave? Of heb je er ook dingen in veranderd?
Yvette: Ja! Er zijn recepten uit en nieuwe toegevoegd. Bijna alles is herschreven en ik heb het hele boek opnieuw opgemaakt. Het is een opnieuw gebakken bakboek.
Ik: Ben je ook al over een nieuw boek aan het nadenken?
Yvette: Ehm neee. Hahaha heeeeel even pauze. Ik heb er dit jaar genoeg gemaakt. Twee voor ‘In Het Wild’ (een grote en een kleine), het boek voor en met Paul de Leeuw en Kas de Leeuw en die voor Oof afgelopen jaar. Ik ga nu heel veel draaien, allemaal leuke plannen hoor. Geen zorgen: ik zit nooit stil!
Ik: Daar maakte ik me helemaal geen zorgen over hahahaha. Heel veel dank voor je tijd en veel plezier en genieten in Ierland. Liefs. En dank dat ik een cadeau van jou mag verloten.

 

Jazeker!

 

Dat lees je goed. Ik mag het supermooie dikke bakboek ‘Home Baked’ verloten. Een gesigneerd exemplaar maar liefst.

 

 

Winnen winnen winnen? Dan even reageren op Facebook. Volgende week maak ik daar de winnaar bekend. Dus hou maandag 5 december de Facebook-pagina van franska.nl goed in de gaten.

 

En… verrassing! Nu alvast een verrukkelijk recept uit het boek:

 

Dadel-rumcakes met zoute karamel

voor 8 stuks
bereiden: 30 min.
bakken: 30 min.

 • 200 gram suiker
 • 250 gram dadels, ontpit en gehakt
 • 200 ml kokend water
 • 225 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ¾ theelepel zout
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille-extract

voor de karamel

 • 50 gram boter
 • 75 gram bruine 
basterdsuiker
 • 4 eetlepel bruine 
kwaliteitsrum
 • ¼ theelepel Maldon-zoutvlokken

handig

 • 8 pievormpjes van 
10 cm ø

 

Verwarm de oven voor tot 175 ℃ en vet de pievormpjes goed in. U kunt ook een rechthoekige bakvorm van 22 bij 14 centimeter invetten en de koek later in gelijke blokken snijden. De cake moet dan wel iets langer bakken.

 

Smelt de suiker in een steelpan met zware bodem, tot de karamel theekleurig is.
Dit duurt echt even, zeg 15 minuten. Probeer niet te roeren, ga alleen af en toe met een natgemaakte kwast langs de randen van de pan, waar de kristallen zich vormen en schud de pan soms zachtjes. Voeg dan de dadels en het water toe. Kijk uit! Het kan flink spatten! Draai het vuur uit en laat de pan zo 15 minuten staan. Als de karamel harder wordt, kunt u het vuur even aansteken om hem opnieuw te laten smelten.

 

Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en zout. Roer de warme karamel met de dadels uit de pan erdoor en vervolgens het ei en vanille-extract. Giet het beslag in de vormpjes en bak ze 30 minuten of tot ze net gaar zijn.

 

Maak intussen het glazuur door de boter en de suiker in dezelfde pan met zware bodem te smelten tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer voorzichtig de rum erdoor. Til de nog warme cakejes uit de bakvormen en leg ze op een rooster. Overgiet ze met het warme glazuur en bestrooi met zoutvlokken.

 

Laat afkoelen of eet ze meteen, zo’n beetje lauwwarm. Met crème fraîche, Oi!

 

Je snapt zeker al wat ik straks bij de koffie heb? Ik wens je een heerlijke week, misschien wel met iets lekkers af en toe.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska