Weet jij al wat je vanavond eet?

 

Ik wist het zo goed als zeker, totdat ik dit nieuwe bami-recept van Emma de Thouars zag. Moet je die foto zien! Jammie.

 

 

Voor de mensen die haar nog niet kennen: Emma de Thouars maakt het ene na het andere verrukkelijke kookboek.

 

emma de thouars

 

Ze wil de Yvette van Boven van de Aziatische keuken worden. Nou, ze is al aardig op weg. Ik heb deze drie al staan:

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag is nummer vier uitgekomen: ‘Noedels’. Die ligt nog even op de keukentafel. Is nog aan het inburgeren voordat ie in de kast gaat.

 

 

 

 

Benieuwd in welk tempo Emma van plan is door te stomen met haar boekenproductie. Heeft namelijk ook consequenties voor mijn interieur. Ik appte haar even:

 

Ik: Hoi Emma,

Emma: Heeeeeee hoi!

Ik: Even een vraagje: ik ben bezig met m’n nieuwe kookboekenkast. Komt er elk jaar een kookboek van jou uit? Ik heb ze nu alle vier en ze staan zo mooi naast elkaar, dus vandaar… Hoeveel planken zal ik vrijhouden?

Emma: Hahahaha. Nou wel veel hoor, de volgende twee staan al op de planning (onderwerp nog geheim). Dus koop maar een nieuwe kast!

Emma: Grote nieuwe kast*

Ik: ik ga de nieuwe kast deze week bestellen. Sowieso groter! Kan ik misschien ook gewoon een abonnement op je boeken nemen? Stiekem zat ik alweer te verzinnen wat het thema van je volgende boek wordt. Als ik het aan niemand doorvertel? Mag ik het dan weten?

Emma: Haha ik ben bang voor een boze uitgever. Maar zodra ik de volgende bijna ga tekenen laat ik het je weten! Misschien zijn de thema’s die je zelf verzint al wel goed!

Emma: Maar abonnementje kan sowieso!

Ik: Haha, zal ik vertellen als jij het ook vertelt. Doet u mij dan maar een abonnementje. Je hebt me trouwens aangestoken met je aubergine-verliefdheid. Ik had altijd een paar recepten die ik altijd herhaalde en ineens zijn de mogelijkheden eindeloos.

Je doet zo ongeveer alles zelf aan zo’n boek hè? Wat vind je het leukste aan het maken van een boek?

Emma: Ja leuk hè, de aubergine is echt mijn lievelingetje. Ik ga vanavond weer gestoomde aubergine maken. Met lekker veel bosui en gember, altijd lekker! En ja, alle receptuur en schrijven doe ik zelf en het koken ook. Fotografie en vormgeving laat ik wel aan anderen over hoor, die kunnen dat heel goed. Het leukste vind ik denk ik het denkproces, alles bedenken wat erin moet en me laten inspireren op reis. Maar ik vind het ook altijd heel leuk als ik iets maak en dat ik het dan proef en dat ik dan zo blij ben met de smaak. Dat ik dan echt denk: yes, dit hebben mensen nog nooit gegeten en dit gaat iedereen lekker vinden.

Ik: Klinkt heerlijk! Dat je jezelf ook verrast dus.

Ik: Ik geniet zo mee als je op reis bent. Singapore, Korea, dat eten… mmmm. Als je nu ‘beam me up Scotty’ zou kunnen doen, waar was je dan?

Emma: Taiwan! Daar ga ik in september heen voor een paar maanden. Of India, daar wil ik ook heel graag nog heen.

Ik: Een paar maanden! Wow! We kunnen een van je reizen nu ook op tv zien hè?

Emma: Ja! In de vierdelige serie Temple Food ging ik samen met Alain Caron op reis om de boeddhistische keuken van Zuid-Korea te verkennen. Dat was vorige week te zien op de NPO.

Ik: Dat wordt ‘uitzending gemist’ dus

Ik: En jouw kook-Instastories, watertandend lekker. Dat je dan dus met 1 hand staat te koken terwijl je filmt. Petje af. Ik probeer het weleens… slaat meteen de lens aan. Zeker bij de ‘dramatic sizzle’. Zo noem je die toch?

Emma: Hahaha. Ja, hete olie op ingrediënten gooien zodat die garen. Dat is een techniek die veel in China wordt gebruikt, ziet er heel spectaculair uit maar is heel makkelijk hoor. En soms is het even pielen met aangeslagen lenzen of uitjes die verbranden omdat ik te lang de camera erop hou haha, maar meestal staat het er zo op!

Ik: Knap!

Ik: Kun je al voorspellen wat de grootste favoriet van je nieuwe boek Noedels wordt? Wat zou het meest gekookte recept worden?

Emma: Mensen gaan nu al helemaal los op de mapo mac and cheese: mac and cheese met pittige Szechuanese tofu erdoor.

Emma: Dat is wel een crowd pleaser, maar het verschilt bij mij ook per dag. Scallion oil noodles zijn ook favoriet, ook omdat ik vaak nog wel ergens een verlepte bosui heb die ik dan zo omtover in een lekker gerecht.

Ik: O ja, die had ik ergens gelezen. Lijkt me zo leuk. En als jij het recept gemaakt hebt is het gegarandeerd lekker.

Ik: Hoe maak ik die aubergine met gember en bosui? Dan ga ik dat vanavond ook eten.

Emma: Aubergine in reepjes snijden. Die stomen (12-15 minuten). Dan heel veel bosui en gember erop leggen en hete olie overheen gooien. Scheutje sojasaus erbij en klaar ben je!

Ik: Tadaaa! goed plan. Rijst erbij?

Ik: Jasmijnrijst hè?

Emma: Yes, jasmijnrijst!

Emma: Dan gaat die saus een beetje zo lekker door de rijst. Hmmmm.

Ik: mmmm dank. Ben ik weer klaar.

Emma: Easy does it

Ik: Dank voor je tips en verhaal. Ik ga natuurlijk ook lekker uit je nieuwe boek koken. en o ja, mag ik onze chat op franska.nl zetten?

Emma: Heerlijk. En ja, dat mag!

 

 

PS als je wilt zien wat de dramatic sizzle is, gewoon @emmadethouars volgen op Instagram. Niet alleen leuk om al die lekkere recepten langs te zien komen, er zit ook nog heerlijke muziek bij. Je kunt trouwens ook lid van haar eetclub worden, helemaal leuk. Dan moet je even naar de website van de club. En dan is er ook nog de podcast ‘Opscheppers’ waar Emma samen met twee vrienden over koken en eten praat. Over passie gesproken…

 

 

Ik heb trouwens een voorproefje voor je uit haar nieuwe Noedel-boek, dit ziet er zo ontzettend veel lekkerder uit dan mijn eigen bami:

 

 

 

Bami goreng

Bij bami goreng moet ik altijd denken aan mijn co-podcasthost Brian. Waarschijnlijk omdat hij een keer toen Marieke (onze andere co-host) en ik uitgeteld op de bank lagen, klaar om eten te bestellen, opperde om even snel bami goreng te maken. Hij glipte naar de super voor een prei om vervolgens in mijn eigen keuken geruisloos noedels voor ons te maken alsof het niks was. Brian maakt de noedels aan met ‘drie rondjes’ ketjap. Dat is dus drie keer met je pols een rondje draaien in de wok. Lief hè. Ik heb het voor het gemak even in eetlepels gerekend. Ik doe er ook iets minder groente in dan Brian, maar eet hier gewoon broccoli bij. Als je geen zin hebt om zelf uien te bakken, kun je natuurlijk kant-en-klaar gebakken uitjes gebruiken.

 

Personen: 1 Bereidingstijd: 20 minuten

 

100 gram eiernoedels (Mie Asli Atoom Bulan)

2 kleine gele uien
neutrale olie om in te frituren
snuf Maldon-zout

2 tenen knoflook
1 bosui
3 eetl. ketjap medja
zout
versgemalen zwarte peper 1 ei
sambal om te serveren

 

Breng een pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel onder de koude kraan zodat ze niet doorgaren.

 

Snijd intussen 1 ui in dunne ringen. Verwarm een laagje olie in een wok en frituur hierin de uienringen in circa 8 minuten goudbruin en knapperig. De olie mag niet te heet zijn, hij moet de hele tijd zachtjes pruttelen, anders verbranden de uien. Giet de uien af, maar bewaar de olie, en laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Breng op smaak met een snuf Maldon-zout.

 

Snipper de tweede ui, hak de knoflook en het wit van de bosui fijn. Doe de uienolie terug in de pan (gebruik neutrale olie als je kant-en-klare uitjes gebruikt), verhit op halfhoog vuur en fruit de knoflook en het bosui-wit circa 1 minuut. Voeg de gesnipperde ui toe en bak circa 5 minuten, tot de ui een beetje donker is. Voeg de ketjap toe gevolgd door de noedels en bak een paar minuten op hoog vuur totdat de noedels droog zijn.

 

Snijd het bosui-groen in dunne ringen en meng door de bami. Doe de noedels op een bord en veeg de wok schoon. Verhit een paar eetlepels olie in de wok en bak daarin het ei. Leg het ei op de noedels, maak af met de knapperige uien, wat sambal en serveer.

 

Eet smakelijk!

 

Nu moet ik alleen nog beslissen wat het wordt. Vandaag de aubergine en morgen de bami, of andersom. Daar kom ik wel uit denk ik.

 

O wacht!

 

Vergeet ik het leukste van vandaag. Emma’s nieuwe boek mag ik verloten. Wil je de gelukkige zijn? Berichtje op Facebook bij dit artikel en je maakt kans!

 

Een heerlijke week gewenst. Maak er wat van. Dan doe ik dat ook. In elk geval in de keuken, hahaha!

 

Liefs van Franska

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska