Weet je nog het verhaal over afstandsmoeder Trudy Gertsen?

 

Omdat ze nog steeds geen erkenning kreeg voor het leed dat haar werd aangedaan, acht ze de tijd rijp voor een volgende stap.

 

We schreven al eerder over Trudy Gertsen die in de jaren zestig door haar moeder werd gedropt ineen tehuis voor ongehuwde moeders waar ze, na de bevalling, werd gedwongen om afstand te doen van haar zoontje. ‘Het leed dat haar werd aangedaan is onvoorstelbaar groot en het gemis zonder einde’, schreven we erover. En ook dat Trudy absoluut niet de enige is die slachtoffer werd van je kindje gedwongen moeten afstaan en dat staatssecretaris Sander Dekker begin 2019 aankondigde onderzoek te zullen doen naar de omstandigheden waaronder dit gebeurde. We hoopten toen, voor Trudy en al die andere slachtoffers, dat de staatssecretaris een beetje door zou pakken en dat er snel antwoorden zouden komen.

 

Omdat het dossier Trudy en lotgenoten inmiddels zo’n anderhalf jaar wortel lag te schieten in Den Haag en er nog steeds geen inhoudelijke reactie is gekomen, achtten deze vrouwen de tijd rijp voor een volgende stap: een rechtszaak.

 

De zaak zal niet alleen namens Trudy worden gevoerd, maar namens alle vrouwen die zeggen dat ze in het verleden tegen hun wil zijn gescheiden van hun baby’s – het zou om rond de 15.000 (!) jonge, ongehuwde Nederlandse moeders gaan die dit lot tussen 1956 en 1984 trof. Bureau Clara Wichmann, dat streeft naar een betere positie van vrouwen in Nederland, treedt op als vertegenwoordiger van de vrouwen en wordt daarin gesteund door Stichting de Nederlandse Afstandsmoeder. Volgens die stichting staat het verhaal van Trudy inderdaad nietop zichzelf, maar was er destijds sprake van een systeem dat erop was gericht om ongehuwde moeders uit de ouderlijke macht te zetten, zonder de wil en de wensen van de moeders zelf mee te laten wegen. Sterker: naar hen werd vaak niet eens geluisterd.

 

Ook uit Trudy’s dossier blijkt dat er destijds in januari nog werd geschreven dat Trudy haar kindje wilde houden, terwijl er in maart aan de Kinderbescherming werd geschreven dat moeder uit de ouderlijke macht moest worden gezet en dat ze zelf afstand zou hebben gedaan van haar kind omdat ze bang was er niet in haar eentje voor te kunnen zorgen.

 

Mogen we hopen dat de rechter straks beaamt dat er onrechtmatig tegenover deze vrouwen is gehandeld en dat de staat daar aansprakelijk voor is? Al is het maar om Trudy en al die andere duizenden moeders te erkennen in het onvoorstelbare leed dat hun werd aangedaan en het moeten missen waar geen einde aan komt.

 

 

Bron: Trouw

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans