We love Johnny

 

Franse rocklegende Johnny Hallyday (74) is niet meer.

 

Tes tendres années en Pour moi la vie va commencer – ken jij de prachtige nummers nog? Het zijn twee nummer 1-hits van een échte rocklegende. De Franse zanger Johnny Hallyday is vannacht op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

 

Sinds de jaren zestig is hij wereldberoemd en zwijmelt menig vrouw bij zijn stoere looks weg. Hij maakte onder meer Franstalige versies van rocknummers van bijvoorbeeld Elvis Presley, Eddie Cochrane en Gene Vincent. En wisten jullie dat hij eigenlijk helemaal niet Johnny heet? Zijn echte naam is Jean-Philippe Smet. Maar ja, een internationale carrière, daar hoort natuurlijk een internationale naam bij.

 

Johnny verkocht in zijn carrière meer dan 100 miljoen albums en schreef meer dan duizend liedjes. Zeker 181 keer ging Johnny op tournee en zijn zangcarrière was vijftig jaar lang zijn lust en zijn leven. Toch kwam er één droom niet uit: echt doorbreken buiten de Franstalige landen. Wat was hij graag een ster geworden in Amerika. Maar voor velen was hij ondanks dat absoluut een echte wereldster. Zo zegt zijn vriendin en zangeres Céline Dion: “Hij is een grote in de showbusiness. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en geliefden en de miljoenen fans die hem decennia lang aanbaden.” De Canadese liet weten dat Hallyday gemist zal worden, “maar nooit zal worden vergeten”.

 

In maart kreeg de zanger de diagnose longkanker. De vreselijke ziekte is hem nu fataal geworden. Johnny trouwde vijf keer in zijn leven, waarvan twee keer met dezelfde vrouw. Zijn vrouw liet in de nacht van dinsdag op woensdag aan de buitenwereld weten wat er is gebeurd: “Ik schrijf deze woorden, maar kan het nog niet geloven. Mijn man is niet langer bij ons”, aldus de 42-jarige weduwe Laeticia Hallyday. “’Hij heeft ons vannacht verlaten, zoals hij heeft geleefd: dapper en waardig”. De Franse regering liet gelijk van zich horen: ‘We hebben allemaal iets van Johnny in ons.’ Johnny staat bekend als ‘de Franse Elvis Presley’ – en zo herinneren wij hem graag.